Segons un informe de la UNESCO de 2020, només el 35% dels estudiants de les anomenades àrees STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a nivell mundial són dones i es calcula que per al 2050 el 75% dels treballs estarà relacionat amb alguna d'aquestes àrees. A més, les dones estan subrepresentades en les carreres STEM en tots els països del món i enfronten barreres i obstacles que els homes no experimenten.
L'escola Socrates Educa International School de Salou ha organitzat una campanya de conscienciació sobre aquest tema amb l'objectiu de debatre sobre la importància d'aquestes carreres en l'actualitat i reflexionar sobre com es pot fomentar el seu estudi entre les alumnes.
Les protagonistes principals de la campanya han estat sis dones i alumnes de l'escola amb vinculació directa en les àrees STEM. El grup està format per dues mares del col·legi: May Marquès, enginyera química i actualment directora de Recursos Humans del complex industrial Repsol Tarragona, i Núria Obiols, cap d'Operacions del Port de Tarragona; dues professores de ciències de l'escola: Lorena Gazzola, de Matemàtiques, i Alba Torres, de Física i Química, i dues alumnes del centre: Gemma Martínez, estudiant d'IB2 i futura estudiant d'enginyeria l'any vinent, i Natalia Fanjul, estudiant d'ESO4 que destaca i se sent molt motivada per continuar estudiant carreres de ciències.
Durant la sessió, les protagonistes han parlat de la importància de les carreres STEM en l'actualitat i del molt que es pot fer des de les empreses i les escoles per a fomentar que les alumnes perdin la por a aquestes àrees.
Poca representació de dones en alguns sectors
Segons May Marquès, la falta de representació de dones en camps STEM és una realitat, però es pot canviar. Per a això és necessari fomentar la curiositat i l'interès de les alumnes en aquestes àrees i proveir-les dels recursos necessaris perquè se sentin còmodes i segures en un entorn que tradicionalment ha estat dominat per homes.
Núria Obiols, capitana, tècnica i experta en logística marítima, ens comenta les dificultats amb les quals ha hagut de bregar al llarg de la seva carrera, començant pels mateixos estudis de nàutica. La poca representació de dones estudiants i professores en la universitat o la dificultat en l'assignació de vaixell per a les pràctiques pel simple fet de ser dona són algunes d'elles. Núria ha destacat a totes aquelles dones que, per ser pioneres, han facilitat el camí a altres dones com ella per a arribar on estan.
Estigmes i desconeixement de professions tècniques
S'ha parlat també de com es poden superar els estigmes que encara existeixen en unes certes professions i carreres i de com, des de les aules, es pot ajudar les alumnes a superar aquests obstacles, començant des de molt primerenca edat.
May Marquès destaca també el fet que el saber, les habilitats i competències científiques i tecnològiques no tenen res a veure amb el gènere i reivindica el poder experimentar plenament la feminitat també en unes certes professions com la seva.
La taula rodona també ha destacat la necessitat que les empreses adoptin polítiques que fomentin la igualtat de gènere en els seus equips i de l'esforç que es requereix per a canviar la cultura en el lloc de treball. Les dones que es dediquen a carreres STEM han enfrontat històricament barreres per al creixement professional com, per exemple, compaginar la vida personal amb la professional o la discriminació salarial. Si bé és cert que hi ha hagut avanços significatius en aquest sentit, encara queda molt per fer.
Motivació de les alumnes
Natalia Fanjul i Gemma Martínez comenten la importància de fomentar aquest tipus d'iniciatives perquè estudiants com elles puguin conèixer com són aquest tipus de treballs a través de la visió d'una dona. May Marquès coincideix amb elles en aquesta qüestió i parla de la importància que té que les alumnes coneguin d'una forma pràctica com és el dia a dia en cadascuna de les professions per a eliminar estigmes i prejudicis infundats.
Les professores Alba Torres i Lorena Gazzola expliquen que la importància de descobrir la vocació de cada alumne passa per obrir les aules a l'experimentació, activitats més lúdiques que generin motivació i ganes d'aproximar-se a la ciència i a les múltiples especialitats que avui dia existeixen.
El Dia Internacional de la Dona d'enguany és una excel·lent oportunitat per a reflexionar sobre la importància de la igualtat de gènere i la promoció de carreres STEM entre les alumnes. Les expertes convidades han compartit els seus coneixements i experiències i han destacat la importància de continuar treballant per a aconseguir una societat més equitativa i justa.