No és fàcil trencar la distància que massa cops separa les estudiants de secundària de les carreres científiques. Molts cops per por i desconeixement, des dels instituts els adolescents veuen com gairebé un impossible les enginyeries o no saben com donar resposta a una incipient vocació científica. Per apropar els dos mons, el dels alumnes i les carreres universitàries de ciències, la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha engegat un projecte trencador, el HUB experimenta. Un pla fet en base a l'experimentació, a allò més palpable i concret, lluny de les teories o els conceptes més abstractes. És també un exercici d'empatia.
El HUB experimenta vol crear xarxa entre el sector públic i el privat per fomentar, captar i desenvolupar talent en l'àmbit de les anomenades STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). I ho vol fer en base a coses concretes, a partir de l'experiència de persones que també van ser adolescents en una aula sense tenir gens clar què volien estudiar i ser de grans.
Justament, una de les primeres accions del projecte són les anomenades E-Talks, xerrades inspiradores de professionals per apropar les experiències a estudiants que ara estan entre el final de l'ESO i el del Batxillerat.
"Volem despertar la curiositat per la ciència", destaca Barbara Vastenavond, responsable del Repte Experimenta. El projecte va néixer, justament, a les aules de primer i segon d'ESO. Tres cursos després, s'ha consolidat. Amb padrins que són referents en el mon de la ciència i l'empresa. Cinc anys després han volgut fer un salt, de despertar vocacions a través de l'experimentació, a crear el HUB Experimenta.
És molt més que aquest punt de partida en forma de xerrades motivadores, cent per cent inspiradores. Es desplega també un programa de mentoring per a estudiants universitaris i de formació professional, hi ha un portal d'ofertes de feina i vistes a empreses.
Són estudiants que ja han triat i que ara necessiten ajuda per dirigir-se cap al món laboral, i també estudiants que encara no han decidit, en la fase abans de dirigir-se cap a la universitat. "Volem que sigui molt pràctic", insisteix Vastenavond.
El programa de mentoring, per apropar el món de l'empresa als estudiants, ajudarà molt els alumnes a saber què espera el món professional d'ells i què els exigirà. "Volem facilitar aquest procés", destaca Alfred Arias, al capdavant del mentoring, durant molts anys peça clau a Dow Chemical justament en la captació de nou talent. "Feia justament aquest paper, de pont entre el jove que acaba els estudis i comença la carrera laboral", recorda Arias.
El treball dels mentors dura uns tres mesos i s'articula a través de sessions pràctiques. "Ajuda saber què t'agrada, quins valors tens, quin és el teu propòsit de vida, i aprendre-ho acompanyat per una persona de la indústria", destaca.
El HUB Experimenta vol ser també una comunitat d'aprenentatge per a docents amb un espai on compartir experiències educatives i propostes d'experimentació a l'aula. Un gran laboratori on les vocacions científiques siguin el principi i el final. Un equip interdisciplinari, amb professors, investigadors i tècnics de URV, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i l'Institut de Ciències del Mar-CSIC. De Tarragona a tot Catalunya.
"És una oportunitat molt bona per l'empresa per captar talent de forma segura. I per l'estudiant és una manera de veure on vol engegar la seva carrera professional, és una simbiosi entre totes dues parts", insisteix Arias.
Entre les empreses col·laboradores, un reguitzell del sector químic, una paperera com Gomà-Camps, una empresa de seguretat alimentària (BioTech Security) o el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). També estan com a partners la Fundació Espanyola per a la Ciència y la Tecnologia i el Ministeri de Ciència i Innovació.
No només aprenen i s'enriqueixen els estudiants. "Són generacions que poden fer mentoring invers, és un win-win, suma per totes dues bandes: jo aporto vivències de l'empresa i aquestes persones joves poden ajudar persones de les companyies a perdre la por al canvi tecnològic".