La Denominació d'Origen Terra Alta i la Diputació de Tarragona han signat un acord de col·laboració amb motiu de la celebració del concurs internacional Grenaches du Monde, que tindrà lloc a la Terra Alta el pròxim mes d'abril. A través d'aquest acord, la Diputació de Tarragona aporta 100.000 euros per impulsar la promoció internacional de la comarca com a referent en la producció de vins.
El passat divendres, 23 de febrer, es va oficialitzar aquest acord en un acte celebrat al Palau Bofarull de Reus i presidit per Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, i Joan Arrufí, president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va destacar l'oportunitat que significa la celebració del concurs per reiterar "l'aposta de la Diputació pel desenvolupament de la regió en els àmbits econòmics que li són propis, com és el cas de la indústria vitivinícola". L'acte va servir també per presentar la graella oficial del concurs, que tindrà lloc de l'11 al 15 d'abril, i que portarà als assistents en un viatge des de Barcelona com a capital d'un país vitivinícola fins a la Terra Alta, seu del Grenaches du Monde 2018.
L'agenda del concurs arrencarà dimecres 11 d'abril, data en què està prevista l'arribada dels participants a Barcelona. L'acte oficial de benvinguda tindrà lloc al restaurant Òpera Samfaina, al bell mig de les Rambles, un espai que uneix innovació i gastronomia amb la història i cultura catalanes, i que servirà com a escenari perquè les institucions celebrin l'arribada d'aquest concurs a Catalunya.
La ciutat de Tarragona, estretament lligada al món del vi des de fa segles, tindrà també un paper protagonista en l'agenda del concurs. Serà dijous 12 amb la visita Les petjades del vi, un itinerari que portarà als més de 200 membres de la comitiva del concurs a fer un viatge a través de la història del vi a Tarragona, amb la interrupció de l'Imperi Romà al territori. Els assistents visitaran els punts més emblemàtics de la Tarragona romana i podran descobrir com el vi a començar a fer-se lloc en la societat de l'època.
Durant La Nit de les Garnatxes, la gala que tindrà lloc a l'Església del Poble Vell de Corbera, es lliuraran els premis a les millors garnatxes d'aquesta edició
Després de passar per Tarragona, el jurat del concurs arribarà a la Terra Alta el divendres 13, primer dels dies dedicats quasi exclusivament al concurs. El matí de divendres se celebraran les primeres sessions de tastos de qualificació dels vins presentats al concurs, al Celler Cooperatiu de Gandesa. Els visitants que no formin part del jurat podran gaudir de la Terra Alta amb visites al poblat ibèric del Coll del Moro i la Catedral del Vi de Pinell de Brai.
La tarda del divendres se celebraran les jornades tècniques al Celler Figueres de Gandesa, amb ponències centrades en la garnatxa blanca, els diferents processos d'elaboració o les característiques organolèptiques de la garnatxa mediterrània, entre altres. Dissabte 14 serà el dia en què el concurs s'obrirà a tots els habitants de la Terra Alta gràcies a la fira que se celebrarà al centre històric de Batea. Una jornada popular i festiva on es podran tastar els vins de la DO Terra Alta, tot maridant-los amb una sèrie de propostes d'artistes de la zona.
La nit del dissabte se celebrarà La Nit de les Garnatxes, una gala que tindrà lloc a l'Església del Poble Vell de Corbera i a on es lliuraran els premis a les millors garnatxes d'aquesta edició. Aquesta cerimònia servirà per posar punt final a aquesta edició de Grenaches du Monde.