L'hidrogen verd, produït amb energies renovables, ha de ser una de les claus de futur per fer realitat la descarbonització de la indústria de la mà de la transició a energies més netes. Per fer-ho realitat, serà imprescindible disposar de professionals formats i preparats per liderar-ho a nivell tècnic. La Universitat Rovira i Virgili (URV) està impulsant amb quatre universitats espanyoles més el primer màster en Tecnologies de l'Hidrogen. Els primers 75 professionals ja han passat per la primera edició, en l'inici d'una nova pedrera d'experts en el desitjat hidrogen verd. Una aposta estratègica per l'objectiu col·lectiu de liderar des del Camp de Tarragona la Vall d'Hidrogen de Catalunya.
"Donem resposta a una necessitat actual, davant la crisi climàtica i el repte de fer la transició energètica. L'hidrogen com a gran vector energètic per produir electricitat de manera més neta", destaca Fèlix Llovell, coordinador acadèmic d'aquest màster pioner interuniversitari de formació permanent. És una formació tècnica i especialitzada articulada en un màster amb una durada d'un any i mig. "Té una clara orientació professionalitzadora", destaca Llovell.
Darrera del màster hi ha el prestigi i el professorat de cinc universitats diferents. A més de la URV, hi ha la Universitat de Mondragon, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat del País Basc - Euskal Herriko Unibertsitatea i la Universitat de Saragossa.
No és cap casualitat la distribució geogràfica de les cinc universitats implicades en el primer màster especialitzat en les tecnologies de l'hidrogen que es fa a Espanya. El País Basc és un dels territoris que vol liderar la transició energètica a partir de l'hidrogen, aprofitant també la seva llarga tradició industrial, amb presència d'empreses líder del sector dels hidrocarburs (Petronor). En el cas de l'Aragó, és una regió que està apostant molt fort des de fa anys per les energies renovables, pel que es convertirà en font d'energia imprescindible per l'hidrogen verd.
La URV aporta a més del coneixement i expertesa la proximitat i la relació estreta amb el polígon petroquímic més important del sud d'Europa, a Tarragona. Totes les peces encaixen. Formació i també connexió amb les empreses, com és el cas de Repsol o Ercros. "És indispensable que hi hagi professionals formats per fer realitat la descarbonització i liderar des de Tarragona el projecte de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya", sosté el coordinadora acadèmic del màster. "Estem en un moment de canvi, amb profundes modificacions".
En el cas de Barcelona, a través de la UPC, que té un laboratori on es treballa amb l'hidrogen, s'estableix una relació directa amb la capital catalana, implicada també en la Vall de l'Hidrogen de Catalunya a través per exemple de la potent indústria de l'automoció. Es vol aprofitar per crear una gran xarxa de contactes i sinergies entre Tarragona, Barcelona, l'Aragó i el País Basc.
Ser pioners en la formació serà clau per estar a l'avantguarda de la descarbonització, element clau pel futur del polígon petroquímic de Tarragona i exigència marcada per la Unió Europea (UE) a mig termini. "Si som els primers tenim avantatge. La URV té un fort compromís, volem promoure la formació per fer possible la reducció de les emissions d'efecte hivernacle; és important la utilització de l'hidrogen en substitució d'altres fonts que produeixen emissions de CO2 a l'atmosfera", sosté Llovell.
És un màster semipresencial. La formació teòrica i totes les classes es poden seguir des de casa, de forma telemàtica. Però una part del màster és presencial, amb visites al complex químic de Tarragona i amb formació pràctica a l'Institut Comte de Rius, de referència en la formació professional a tot Catalunya.
"La idea és formar professionals en aquesta nova tecnologia, que quan una persona acabi el màster pugui aportar en el camp de l'hidrogen. Des de la producció al transport, la seguretat o la normativa, no és redueix només a la producció d'hidrogen a partir de l'electròlisi ", conclou Llovell.