Lotte començarà a construir la seva planta de producció d'elecfoil de Mont-roig del Camp a principis del 2024

Més del 80% de la producció que faci l'empresa sud-coreana a Catalunya es destinarà al mercat europeu

Redacció / Mont-Roig del Camp

Lotte Energy Materials començarà a construir la seva primera planta de producció d'elecfoil de Mont-roig del Camp (Baix Camp) a principis del 2024. L'objectiu de la companyia sud-coreana és iniciar la producció d'aquest material l'octubre del 2025, segons ha explicat el director general, Lim Taeil. L'elecfoil està compost de coure en un 99,98% i és un component imprescindible per a les bateries, especialment les de cotxes elèctrics. Tal com ha detallat l'empresa aquest dilluns, més del 80% de les 30.000 tones anuals de producció que facin al Baix Camp es destinaran al mercat europeu. D'entrada posaran en marxa una planta amb una inversió prevista de 400 MEUR. En funció de la demanda del mercat, podrien fer-ne dues més.

La companyia preveu que en cinc anys es quadrupliquin les necessitats de cotxes elèctrics i bateries a Europa i la seva intenció és que Mont-roig del Camp sigui el centre de producció del continent. Al municipi hi fabricaran principalment un elecfoil "d'alta gamma", que és el que tindrà un major increment de la demanda. "Per produir-lo es necessita maquinària d'alta tecnologia i hem considerat que Mont-roig és el millor lloc per fer-lo", ha afirmat Taeil. Les 30.000 tones anuals que inicialment volen assolir es poden arribar a transformar en 100.000 tones si s'acaben desenvolupant dues altres més que l'empresa té capacitat per aixecar a la localitat. Per això han adquirit uns terrenys de 44 hectàrees, ja pensant en possibles expansions.

Actualment, la firma produeix a Malàisia bona part de l'elecfoil que comercialitza a Europa. Una situació que davant l'esperat creixement de la demanda a Europa juntament amb els elevats costos de transport tant econòmics com temporals fan que els calgui un lloc de producció al continent. "L'elecfoil de Malàisia tarda entre un mes i mig i dos mesos a arribar a Europa. Per això volem fer la fàbrica aquí. El nostre client més gran ara és a Suècia i el nostre objectiu és abastir-lo en menys d'una setmana", ha assegurat el directiu. Tal com ha detallat, la gran majoria del producte es mouria en camions per carretera, però si fos necessari també poden fer servir vaixells o fins i tot avions.

Necessitats

Per abastir la primera factoria, Lotte necessitarà coure com a matèria primera. En concret, unes 2.500 tones mensuals, que volen obtenir en el mercat de proximitat i que pugui ser reciclat. A banda també utilitzaran productes químics que compraran a empreses del polígon petroquímic de Tarragona. Tal com han exposat, aquest ha estat un dels factors ha estat "important" per decidir instal·lar-se a Mont-roig del Camp.

A banda, també els caldrà electricitat, que volen que sigui 100% d'origen renovable. Una part sortirà d'una planta fotovoltaica que construiran ells mateixos, si bé no estarà en funcionament a l'inici de l'activitat ja que necessitaran uns tres anys per posar-la en marxa. També serà important el consum d'aigua, que els responsables han xifrat en 4.500 metres cúbics diaris. D'aquests, uns 2.000 metres cúbics seran d'aigua reutilitzada gràcies a un sistema que asseguren que implementaran. Alhora, Taeil ha avançat que busquen fórmules per tal que l'aigua utilitzada per Lotte pugui ser reaprofitada per altres usos.

Finalment, per tal de desenvolupar l'activitat, la firma sud-coreana generarà uns 200 llocs de treball. Taeil ha indicat que principalment seran operadors de màquines, però també personal d'oficines o enginyers.

En la presentació també hi ha assistit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha defensat que la inversió de Lotte "compleix els objectius" de rebre inversions d'una indústria "moderna, digitalitzada i verda, enfocada als sectors estratègics per al futur d'Europa". Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha apuntat que per a la construcció de la primera planta, l'empresa sud-coreana rebrà un ajut de 18 MEUR provinents del programa PERTE VEC (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica en el sector del Vehicle Elèctric i Connectat). Finalment, l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha destacat que es tracta d'un "projecte de territori".

Notícies relacionades