El fòrum econòmic organitzat conjuntament entre Gresol i Pimec en l'edició d'enguany ha comptat amb destacats ponents del panorama empresarial com són l'expert en innovació i professor d'ESADE Xavier Ferràs, David Prats president de Borges International Group; Antoni Cañete, president de Pimec i Raül Blanco i Francisco A. Blanco, al capdavant d'organismes públics, entre d'altres.
"Impulsem la indústria" és el lema que ha encapçalat la XXII Jornada Gresol, organitzada per la Fundació Gresol i que ha comptat amb l'estreta col·laboració de la Marina Port Tarraco, Business Pier, així com també amb Pimec com a co-organitzador.
El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha afirmat que els "inquieta" l'acord de govern entre PSOE i Sumar perquè, sosté, té "llums i foscors". Considera que la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores el 2025 perjudicarà les petites i mitjanes empreses si es mantenen els salaris, tal com es proposa en l'acord, ja que suposarà una pèrdua de la competitivitat empresarial. En aquest sentit, ha avisat que pot comportar el tancament de negocis. "Espanya som el país menys productiu després de Turquia a tota Europa, tenim un problema de productivitat", ha lamentat des de les XXII edició de les Jornades Gresol, celebrades aquest dijous a Tarragona. També ha dit que el traspàs de Rodalies només funcionarà si va acompanyat d'inversions.
Justament, el president de Renfe, Raül Blanco, s'ha compromès a continuar invertint a Rodalies i ha assegurat que els serveis seran "millors" l'any vinent, malgrat la "complexitat" de la xarxa ferroviària de Catalunya. "D'aquí a un any tindrem nous trens, molts trams del corredor mediterrani, necessaris per a la competitivitat de Catalunya i Tarragona", ha afirmat durant la seva intervenció a la Jornada Gresol, que se celebren aquest dijous. També ha defensat que la puntualitat dels serveis és del 93%, segons les darreres dades d'un estudi europeu. "Superem algunes àrees metropolitanes europees, són puntualitats molt situades en l'àmbit de la mitja espanyola i europea", ha valorat respecte a les queixes dels usuaris per les últimes incidències.
El president de PIMEC també ha assenyalat que el nou executiu espanyol ha d'apostar per una fiscalitat "més justa", que vagi cap a fomentar les inversions i no les "extraccions". Per això, proposa que els impostos siguin de "forma directa" per tal que permetin fer inversions a les companyies que generin més llocs de feina i, en termes generals, més riquesa. "En lloc de deixar-les amb menys capacitat econòmica, els impostos de patrimoni o de transmissió es podrien invertir a crear més llocs de treball i més riquesa; això retornarà amb escreix el que suposaria la recaptació", ha argumentat.
Ampliació de l'aeroport
En paral·lel, Cañete ha considerat que l'ampliació de l'aeroport de Barcelona s'ha d'abordar en l'àmbit de tot Catalunya. Assevera que s'ha de plantejar "com una àrea aeroportuària". "Tenim l'oportunitat de generar vols punt a punt que descarreguen la saturació de l'aeroport de Barcelona; hi ha moltes solucions tècniques que poden fer que l'aeroport estigui el millor connectat i amb les freqüències de vols que són absolutament necessaris", ha dit. I ha tancat: "Separem la gestió del que és l'estratègia, a partir d'aquí, diàleg i consens perquè tinguem l'aeroport que necessitem i en el que ens va el present i el futur del país".