El Teatre Auditori de Salou ha estat l'escenari de la segona convenció de SalouCongress, una jornada de caràcter internacional que aplega experts de renom mundial del sector turístic, tecnològic i industrial. El talent, la innovació i la tecnologia han marcat el debat durant la sessió del matí.
L'alcalde de Salou i president del patronat de Turisme, Pere Granados, ha inaugurat aquest matí la segona edició del SalouCongress. En la seva intervenció, Granados ha recalcat la diversitat de Salou com a fortalesa, tot indicant que "el nostre espai humà, geogràfic i econòmic és el punt de trobada per als desafiaments i oportunitats del futur. L'alcalde de Salou també ha destacat que el SalouCongress s'ha consolidat com un fòrum essencial de debat i intercanvi d'experiències, on les propostes basades en la ciència i la innovació tecnològica són eines fonamentals per impulsar la transformació necessària a través de noves estratègies, mètodes i sistemes de gestió".
La intervenció inaugural ha estat a càrrec del professor d'Allotjaments i Turisme de la Universitat de Wisconsin-Stout, Jafar Jafari. L'expert de turisme mundial ha assenyalat la importància del turisme enfocat a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans residents i ha destacat l'estratègia d'evolució de Salou, com a destinació turística consolidada, cap a nous nínxols estratègics.
Iolanda Triviño, experta en transformació del talent i CEO d'Institute for Futures, ha destacat durant la seva intervenció la importància d'integrar les persones al concepte de ciutat intel·ligent. Alhora, Triviño ha posat en valor "l'estratègia de Salou per convertir-se en la ciutat intel·ligent del futur. "Salou té les eines per convertir-se en un ecosistema innovador i afrontar el repte de convertir-se en hub per al desenvolupament de les forces emergents que transformen la ciutat i integren el territori a través de tres palanques: "tecnologia, innovació i talent" ha afegit l'experta en transformació del talent.
"Quin paper juga una Destinació Turística Intel·ligent com Salou a l'atracció de talent per a la indústria del territori?" és el títol del primer panell de debat de la jornada que ha reunit experts en innovació tecnològica i empresarial a través de districtes d'innovació i plataformes Hub tecnològiques. Susana Prado, directora general d'INETUM Catalunya, ha destacat la importància de la integració turisme i química per accelerar l'àrea metropolitana de Tarragona a nivell nacional i internacional com a ciutat intel·ligent. Al seu torn, Sonia Serracabassa, directora de Catalunya Convention Bureau, també ha posat de manifest que treballar junts turisme i indústria química és essencial per crear un nou model de negoci, "a Salou hi ha les infraestructures, només cal unir esforços per convertir-nos en un DTI" ha conclòs Serracabassa. Antoni Torà, BASF Business Development Head, també ha estat protagonista d´aquesta taula de debat i ha volgut ressaltar que "química i turisme estan junts a l´àrea de Tarragona, hi ha una bona convivència i cal aprofitar aquestes sinergies". Alhora, Sergi Novo del clúster TIC Catalunya Sud ha posat en valor que "és important analitzar la situació actual com a territori, i entendre com podem millorar per atraure inversió i talent". També ha volgut destacar que "el nostre territori té les seves peculiaritats i hem d'anar plegats amb l'objectiu de construir l'àrea metropolitana amb lideratges, fulls de ruta marcats i generositat. Salou és una ubicació ideal per ajudar a redirigir el futur des de la innovació per al sector turístic". Finalment, Ercilia Garcia, vicerectora de valorització del coneixement-URV, ha destacat el valor del talent en els reptes en la transformació del territori.
Oriol Rius, especialista de la indústria 4.0, ha dirigit l'elevador Pitch i el panell de debat: "Espai Àgora d'Emprenedors", que ha posat de manifest el potencial de les empreses emergents i les startups de Catalunya. Durant aquesta sessió diverses empreses noves i startups de diferents regions de Catalunya han tingut l'oportunitat de presentar els seus projectes i idees. En la seva intervenció, Oriol Rius ha destacat que "la tecnologia va somiar, tenir una visió de com volem que sigui Salou i treballar conjuntament entre tots els sectors". Salou és un far d'intercanvi cultural i tecnològic, ha conclòs Rius.
El panell de debat "Districtes d'Innovació" ha posat punt final al matí del SalouCongress. Taula moderada per Iolanda Triviño, presidenta de Talent 22@Network; on han intervingut Ángel Díaz, expert en innovació de destinacions turístiques; Juan Pablo Fasanella, CEO del Parc d'Innovació de Buenos Aires; i Javier Gravalos, director del districte d'innovació Melbourne.
A la tarda, la II edició del SalouCongress centrarà el debat en el canvi climàtic i com la generació de teixit empresarial i desenvolupament industrial pot fer front als grans reptes de l'actualitat com són el canvi climàtic, la gestió eficient de recursos i el desenvolupament sostenible. El primer panell de debat sota el títol 'El sector turístic com a impulsor de noves tecnologies de producció alimentària' estarà protagonitzat per Juan Manuel Benítez, degà a Facultat Economia, Empresa i Turisme de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària; Juan Antonio Duro, vicerector d'Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals de la URV; Paco Luengo, CEO Cercle Consulting; Sergi Artigas, director d´estratègia i innovació Leitat Technological Center i Victor Rubio, Director d´estratègia i innovació de Masegrup. 'Indústria i turisme units pel canvi climàtic.
La gestió eficient de l'aigua ha centrat el segon panell de debat de la tarda, i ha reunit Pere Granados, alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme; Santi Castellà, subdelegat del govern a Tarragona; Saül Garreta, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona; David Gall, director AGBAR Camp de Tarragona-Ebre; Ignasi Cañagueral, president de l'AEQT i Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme - FEHT.