Després d'uns mesos de converses entre les tres forces que a les Eleccions Municipals del passat 28 de maig van obtenir representació a l'Ajuntament d'Ascó, a mitjans d'octubre Per Tu (4 regidors), Tot per Ascó - PSC (3 regidors) i ERC (2 regidors) arribaven a un pacte de govern que engloba als 9 regidors del plenari. Un govern de consens en un moment transcendent el que el municipi de la Ribera d'Ebre té al seu davant un repte majúscul: construir una alternativa econòmica de futur per a Ascó més enllà de la vida de les centrals nuclears.
El govern de concentració s'interpreta com un exercici de responsabilitat de les tres forces polítiques, que són conscients de la importància del moment i que, més enllà d'altres ítems del programa de govern, coincideixen en què cal posar les polítiques de diversificació econòmica al centre quan s'acosta el moment previst per tancar les dues centrals nuclears del municipi (segons el calendari oficial, els dos reactors han de deixar d'operar a començaments de la propera dècada). Aquesta imminència i la irrupció del Fons de Transició Nuclear, que aportarà ja l'any vinent uns recursos econòmics extraordinaris per a polítiques de desenvolupament econòmic, fan especialment necessari aquesta entesa política.
Miquel Àngel Ribes (Per tu), que seguirà sent alcalde del municipi aquests quatre anys, té clar que "el tancament nuclear és un repte transversal que exigeix que ens posem d'acord". Una visió que comparteix el primer tinent d'alcalde, Josep Jaimot (PSC), que parla de "és un moment molt important i els partits polítics havíem d'estar a l'alçada, perquè el tancament de les nuclears està molt a prop, i tindrà molt impacte en llocs de treball i en els ingressos de l'Ajuntament". Joan Martínez (ERC), segon tinent d'alcalde, creu que "és el moment de buscar els punts en comú i no les diferències i encara el tema de la diversificació, en la que ja venim treballant, però que hem d'accelerar".
En aquest context, l'ampliació del polígon és ara mateix la gran prioritat, una condició sine qua non per captar inversions industrials que puguin dinamitzar l'economia local. L'àrea on s'ubicarà aquesta ampliació és la compresa entre la Central Nuclear, el polígon actual i la C-12, coneguda com a polígon S8. Un espai de 38 hectàrees, de les que 21 seran edificables, el que permetrà dibuixar set illes per acollir naus industrials. Es reservarà una zona de 7,5 hectàrees per a fer un parc d'energies renovables.
Preisament, l'alcalde d'Ascó posa en valor aquest equipament energètic. Ribes explica que "no volem un polígon a l'ús, sinó que tingui avantatges competitius que ens diferenciïn d'altres zones". Joan Martínez hi està d'acord: "Per això hem reservat una zona del polígon per fer un parc fotovoltaic que subministri a les empreses del polígon, que gràcies a això seran més sostenibles i més competitives en costos". Josep Jaimot destaca que "tot allò que puguem fer perquè les empreses gastin menys en electricitat serà positiu per atreure inversions" i afegeix que "els edificis del polígon també han de tenir instal·lacions fotovoltaiques que poden sumar en aquest sentit". Martínez defensa "la idea de fer una planta d'hidrogen perquè tenint les energies renovables podríem generar hidrogen verd, que és una modalitat energètica que pot ser un bon reclam".
Per tipus d'activitats, l'alcalde d'Ascó identifica oportunitats a sectors com "l'energia, l'economia circular, les noves tecnologies, l'agroalimentari o el farmacèutic". "No volem tancar-nos -assegura Ribes-, anem cap a una diversificació on hi tinguin cabuda empreses de sectors diferents". Per la seva banda, Joan Martínez apunta que "volem un polígon diversificat, però el repte seria atreure alguna gran inversió per tal que tingui un bon impacte en generació de llocs de treball".
La regidora de Promoció Econòmica, Carolina Baiges, comparteix aquesta visió d'obrir el màxim d'opcions, però té clar que "tenim un ADN molt vinculat a l'energia i això ens dona bones oportunitats en un sector que, a més, viu un moment de transformació, d'evolució cap a les renovables". També "indústria d'economia circular vinculada al sector primari" i "l'etiqueta de l'autoconsum verd és important".
Ecosistema d'start-ups
A banda de les empreses d'una certa envergadura, l'altra funció que ha de fer aquest nou polígon és la de consolidar un ecosistema d'start-ups més petites, però que, en paraules de Miquel Àngel Ribes, "creïn sinergies entre elles". Martínez marca el repte de "trencar el paradigma dels joves del poble, que per la inèrcia històrica pensen en el model de la feina estable a la Central Nuclear, però aquest model ja no és vàlid, hem d'aconseguir que germini el gen emprenedor".
Actualment, el nou polígon s'està tramitant urbanísticament. El calendari que es marca l'equip de govern per a fer-lo realitat és completar aquest periple administratiu durant la primera meitat del mandat i poder començar les obres per completar les primeres fases abans dins d'aquest mandat 2023-2027.
El fons nuclear, oportunitat històrica per atreure inversions
Tot i que la quantitat final dependrà de la recaptació que faci la Generalitat, l'àrea nuclear d'Ascó està previst que rebi al voltant e 30 milions d'euros. Una quantitat molt important que permetrà injeccions de diners públics per estimular l'activitat econòmica, molt en particular la reindustrialització, la transició energètica, el turisme o l'agroalimentari. Josep Jaimot alerta que "per aprofitar aquests diners caldrà que presentem projectes que els justifiquin, ens hem de posar les piles". L'alcalde fa una crida al sector privat i als inversors "perquè es plantegin Ascó com una opció que presenta un seguit d'avantatges que no tenen altres zones".