La Cambra de Comerç Tarragona i l'empresa de prevenció de riscos laborals Salut i Treball, amb el suport de la Fundació Internacional ORP, organitzen el 13 de desembre, de 10 a 13 hores, un Bon dia, en format híbrid, centrat en parlar de: "Estrès laboral i empresa saludable, conceptes (in)compatibles?".
La jornada comptarà amb quatre experts que posaran el focus en l'estrès laboral, una preocupació creixent a l'empresa. Els ponents reflexionaran sobre si el concepte "empresa saludable" és compatible amb la realitat de les tensions laborals. La sessió explorarà la relació entre l'estrès a la feina i la creació d'un entorn empresarial saludable, qüestionant si aquests conceptes són veritablement incompatibles o si hi ha maneres de reconciliar-los en benefici dels empleats i l'empresa en conjunt.
D'una banda, l'estrès laboral pot sorgir d'una càrrega de treball excessiva, terminis ajustats i expectatives poc realistes, cosa que pot portar a l'esgotament i el deteriorament de la salut mental dels empleats. Això sembla incompatible amb la idea d'una empresa saludable que promou el benestar i la satisfacció del seu personal.
Tot i això, una empresa que es preocupa genuïnament per la salut i el benestar dels seus empleats pot implementar estratègies de gestió de l'estrès, oferir suport emocional i proporcionar un ambient de treball que fomenti la flexibilitat i l'equilibri entre la vida laboral i personal. En aquest sentit, l'estrès laboral es pot gestionar de manera efectiva, cosa que contribuiria a la construcció d'una empresa més saludable.
En darrer terme, la relació entre l'estrès laboral i una empresa saludable és complexa i pot variar segons la cultura organitzativa i les polítiques implementades. La clau és trobar un equilibri que permeti als empleats oferir el seu màxim potencial sense comprometre la seva salut mental i física, cosa que podria ser la clau per fer d'aquests conceptes, en aparença incompatibles, una realitat efectiva a l'entorn empresarial modern.
ELS PONENTS:
Carmen Otero, doctora en Medicina al Centre d'Oftalmologia Barraquer. Doctora en Medicina per la Universidad de Zaragoza i Universite Henri Poincare-Nancy. Especialista en Medicina del Treball per la Escuela Profesional de Medicina del Trabajo de la Universidad de Zaragoza. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universidad de Oviedo. Unitat Bàsica de Salut, Servei Prevenció Propi Centre d'Oftalmologia Barraquer.
María Villaplana, professora a la Universidad de Murcia. Doctor Cum Laude, Ciències del Treball, Prevenció de Riscos Laborals per la Universidad de Murcia. Màster Superior CFS en Peritatge Judicial en Prevenció de Riscos Laborals per la Universidad de Alcalá. Màster en Ergonomia i prevenció de riscos laborals associats a la càrrega física del treball per l'Institut de Biomecànica de València. Màster Superior en Prevenció de Riscos Laborals Universidad de Murcia. Master of Business Administration, MBA, Universitat Pontifícia Comillas. Llicenciatura en Psicologia, (Psicologia del Treball i Organitzacions) per la Universidad de Murcia.
Ignacio Valero, enginyer de Camins al Center for Numerical Methods in Engineering, CIMNE. Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya. Professor Associat de la Universitat Politècnica de Catalunya. Enginyer de Camins a International Center for Numerical Methods in Engineering, CIMNE.
Ramon Ferrer, professor titular a la Universitat de Barcelona. Doctor en Psicologia. Màster en seguretat i gestió del risc industrial. Tècnic superior en prevenció de riscs laborals. Autor i coautor de diverses publicacions sobre aspectes metodològics de l'avaluació de riscos laborals. Professor titular de la Universitat de Barcelona.