L'òrgan de governança dels Fons de Transició Nuclear ha acordat com es repartiran els recursos aquest 2024. La major part de la meitat de la liquidació de l'impost es destinarà a quatre línies d'impuls de nova activitat econòmica, inversions d'alt impacte al territori, així com la creació i consolidació d'activitat empresarial, turística i agrària. Com estableix la llei, la meitat dels recursos han de contribuir a crear llocs de treball als municipis més pròxims a les nuclears, les zones Penta I d'Ascó i Vandellòs. També hi haurà una línia d'ajuts per a projectes de lideratge públic. Per agilitzar les convocatòries, s'encaixaran modalitats concretes dels Fons Nuclears en convocatòries existents. Les primeres s'obriran a l'abril.
En una reunió al Consell Comarcal del Baix Ebre, l'òrgan de govern dels Fons Nuclears ha concretat com repartiran els recursos de 2024. Fa només uns dies es començava a repartir els diners d'un exercici extraordinari que esquitxa equitativament els 97 ajuntaments de les zones nuclears d'Ascó o Vandellòs. La resta dels recursos es pagaran a final del primer quatrimestres d'enguany.
Paral·lelament, a partir de l'abril s'aniran presentant les convocatòries de 2024 amb el clar objectiu d'atreure, sobretot, inversions d'alt impacte al territori. La implantació industrial i empresarial s'endurà la majoria dels Fons "que han de generar activitat alternativa" a la que ofereixen ara les plantes nuclears.
En la trobada d'aquest dimarts a Tortosa, s'han concretat quatre categories de convocatòries. La primera és la de les subvencions a inversions industrials importants per a les quals "es flexibilitzen els requisits" que caldran a la resta del país per rebre ajuts. Si venen als municipis de les zones nuclears, sobretot a les del Penta I (a un radi de deu quilòmetres de les plantes) tindran llindars mínims d'inversió més baixos - de 100.000 euros en lloc de 500.000 euros -; intensitats d'ajuda més altes per generar nous llocs de treball - del 70% en lloc del 50% -, i més percentatge d'inversió amb actius fixos - del 60% en lloc de 20%, podent justificar l'adquisició sòl industrial -.
"Posem totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat, ho puguin fer en territoris nuclears amb condicions més favorables gràcies als Fons", ha remarcat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, que president l'òrgan.
Competitivitat i oportunitats
Una segona línia d'ajuts serà per a "detectar noves oportunitats de negocis" a zones de transició nuclear i per a millorar la competitivitat d'activitats "que no necessàriament siguin grans indústries o empreses". Podran acollir-s'hi, per exemple, negocis establerts al territori que necessitin millorar en polítiques d'innovació o distribució o demanar suport en la fase de diagnosi i d'implementació de l'activitat econòmica, com fer un pla estratègic, entre d'altres. Aquesta convocatòria inclourà una modalitat per atreure noves oportunitats de negoci que generin ocupació de qualitat.
Les altres dues convocatòries seran per a donar suport i millorar la competitivitat de les activitats agràries o desenvolupar nova oferta, productes i allotjaments turístics i nous actius enogastronòmics. Una part més reduïda dels recursos s'oferirà també a projectes de lideratge públic. Serà una convocatòria de concurrència no competitiva, els projectes no rebran tots ajuts ni la mateixa quantitat.
També es preveuen ajuts econòmics per als agents socials -patronals i cambres de comerç- que participin en el repte de la diversificació econòmica de les àrees nuclears. Els fons cobririen en aquest cas els costos del personal tècnic involucrat en aquestes actuacions.
Convocatòries àgils i reglament
Per fer àgil i no retardar més la convocatòria de les línies d'ajuts, el secretari d'Empresa ha explicat que s'encaixaran les modalitats concretes dels Fons de Transició Nuclear en convocatòries vigents de la Generalitat.
D'altra banda, també s'ha aturat la redacció del reglament perquè la llei dels Fons de Transició Nuclear encara ha d'incorporar algunes modificacions de representativitat i governabilitat. El Govern treballa per incloure-les a la llei de mesures d'acompanyament dels nous pressupostos. Castellanos ha apuntat que no tenia sentit "avançar un reglament que després s'haurà d'ajustar a nou marc legislatiu". Si s'aproven els nous pressupostos, només caldrà "acabar de polir reglament" perquè està "molt avançat i compta amb un consens molt alt".
IDECE, la secretaria tècnica
El que no s'ha acabat d'aprovar aquest dimarts en la primera reunió de l'òrgan de govern dels Fons nuclears és que l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) assumeixi la secretaria tècnica per gestionar els recursos. Davant les reticències d'alguns representants de fora de les Terres de l'Ebre, s'acabarà "d'ajustar" com fer "l'encàrrec de gestió" a l'organisme ebrenc "perquè tothom estigui còmodament representat" i el vegin com "un instrument útil i estrictament tècnic", ha explicat Castellanos.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha defensat que l'IDECE "no és un instrument perfecte", però és "el millor i més adient" actualment per assumir aquesta gestió tècnica. Albert Salvadó també ha destacat que els Fons Nuclears "comencin a caminar" i s'hagin pres decisions per començar a "canalitzar de manera correcta" els recursos. "Treure el model de repartidora entre ajuntaments per destinar més de la meitat dels recursos a activitat privada, és una molt bona notícia", ha defensat.