Amb el Museu Casteller de Catalunya obert el 2023 com una de les grans reivindicacions pendents que tenia la ciutat, Valls encara un mandat amb la vista posada en projectes de caràcter estratègic. Equipaments, centre històric, infraestructures i serveis són algunes de les grans prioritats. En fem un repàs en un mandat que serà clau.
Ca Xapes
La rehabilitació de l'edifici històric de Ca Xapes per tal que la Llar del Jubilats torni a la seva seu, en un equipament modern, funcional i obert a tota la ciutat. S'espera la seva obertura definitiva per aquest mateix any.
Escola de Música a Ca Padró
Aquest any es definirà el projecte constructiu de la rehabilitació d'un altre edifici històric i patrimonial com Ca Padró. Serà abans d'acabar el mandat la futura seu de l'Escola de Música i formarà part d'una potent anella cultural de 6 equipaments situats a menys de 100 metres l'un de l'altre al cor del Centre Històric. Tres ja són una realitat (la Biblioteca Carles Cardó, el Museu Casteller i l'Espai Jove) i els següents han de ser l'Escola de Música, la Casa de la Festa i el Centre Cívic.
Viure al Centre Històric
L'Ajuntament ha tancat un acord clau amb Incasol de la Generalitat en matèria d'habitatge al Centre Històric. Aquest 2024 s'han d'executar els primers passos per a la definició del projecte de construcció d'una trentena de nous habitatges a la zona de Sant Antoni, al bell mig del Centre Històric i a tocar de la plaça de l'Oli.
Espai Jove
Tot i que la seva obertura es va fer realitat el 2023 i ja s'han organitzat diverses activitats, el nou Espai Jove situat al Centre Històric es prepara per consolidar i ampliar les polítiques i serveis municipals en matèria de joventut.
Futura seu de la Policia Local
L'Ajuntament ja ha manifestat que aquest és el mandat que ha de veure realitat la nova comissaria de la policia municipal. Amb la ubicació definida a la zona de l'Abat Llort, la nova comissaria es troba pròxima al centre comercial i ben comunicada.
Parc Sanitari
Si bé és cert que aquest és un projecte a llarg termini que superarà el mandat, és el més important que s'ha d'encarrilar. L'Ajuntament i el departament de Salut ja han acordat, com a primer gran pas, que Valls comptarà amb un Parc Sanitari que concentrarà els serveis i equipaments del nou Hospital, el nou CAP i el nou sociosanitari. La inversió superaria els 70 milions d'euros i en aquest mandat s'ha de definir ubicació i calendari.
Modernització de l'enllumenat del polígon
El 2024 ha de ser l'any de la finalització de les obres de millora de l'enllumenat a la pràctica totalitat del polígon industrial. El canvi ja és ben visible a bona part de la zona industrial vallenca, amb un nou enllumenat Led, més lluminós i sostenible.
Torrents de Valls
La recuperació dels torrents de Valls és un dels temes històrics de ciutat, però aquest cop l'Ajuntament té sota el braç ja l'acord amb l'Agència Catalana de l'Aigua per retirar els col·lectors d'aigües residuals que travessen les lleres dels torrents i que tants problemes ambientals generen al que és el gran pulmó verd de la ciutat. La inversió de 9 milions d'euros per a la retirada dels col·lectors és un primer pas imprescindible per convertir els torrents, que recorren pràcticament tota la ciutat, en un espai verd obert a tots els vallencs i vallenques.
Millora de l'entrada sud
L'Ajuntament espera que la Generalitat executi la reforma de les entrades a Valls per les carreteres de Picamoixons i Alcover. Aquesta obra ha de convertir les vies en plenament urbanes i per a l'Ajuntament és clau per relligar tres barris (Mas Clariana, Santa Magdalena i les Comarques) ara separades per les carreteres.
Carretera d'Alcover
Amb el túnel del Coll de Lilla obert i l'autovia A-27, Valls ha fet un salt pel que fa a infraestructures viàries. Tot i els retards d'aquesta obra executada per l'Estat, l'autovia ha permès millorar les comunicacions de la ciutat amb la costa del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i les comarques de Lleida, en un eix viari de gran abast que comunica amb el Cantàbric. Tot i així, una qüestió pendent encara i clau per l'Ajuntament és l'ampliació de la capacitat de la carretera d'Alcover, la C-37, per millorar la connexió de Valls amb tota l'`àrea de Reus.
Infraestructures ferroviàries
Valls té la vista posada en la definició de la xarxa ferroviària a l'àrea del Camp de Tarragona i que pot tenir afectació directa. En primer lloc, la concreció del projecte del Corredor del Mediterrani per al transport ferroviari per les nostres comarques, un aspecte que preocupa al consistori perquè una de les vies en estudi podria ser la de Valls. La línia, del tot insuficient per absorbir el pas massiu de trens pesats de mercaderies travessa diferents barris de la ciutat i l'Ajuntament ja ha fet sentir la seva oposició frontal. A la vegada però, el consistori té entre cella i cella la necessitat de millorar les comunicacions ferroviàries de la ciutat per al transport de passatgers, del tot insuficients en l'actualtiat i molt deficitàries. Per això reclama a Estat i Generalitat que es mullin per a la millor connexió de Valls en dos sentits: d'una badna cap a la costa del Camp de Tarragona, però també en direcció a Barcelona.