La computació al núvol es pot explicar, com divulga l'investigador Pedro García López (URV), com la capacitat de tenir un "ordinador infinit per gestionar dades i processos infinits, com si tinguéssim un milió de màquines i un milió d'usuaris junts en una mateixa infraestructura". Un món en expansió, clau també per la digitalització imparable de tots els processos industrials, que busca enginyers informàtics especialitzats al món i no els troba. O no troba tots els que necessitaria.
Per aconseguir donar resposta a la creixent demanda, disparada a escala global i també al teixit industrial de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'empresa T-Systems, de referència al sector, acaben de posar en marxa una càtedra per fomentar la formació d'enginyers informàtics en computació al núvol. La càtedra Cloud Native Applications vol fomentar el talent i el coneixement entre la comunitat d'estudiants de grau de la universitat tarragonina.
T-Systems ha vingut a buscar la URV pel recorregut fet ja a Tarragona al voltant del cloud, en expansió al voltant de l'anàlisi massiu de dades i el boom de la intel·ligència artificial. No és ciència ficció, és una realitat en creixement ja al món de la indústria i la investigació i es necessiten molts professionals.
"El principal objectiu de la càtedra és la formació, l'empresa necessita molts experts en cloud computing, hi ha una competència molt gran entre les empreses per trobar enginyers informàtics especialitzats. Hi ha un problema greu perquè no troben els informàtics que necessiten i volen el nostre talent. I a Tarragona tenim aquest talent", explica el doctor García, investigador de referència amb prestigi internacional en el món del núvol, del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV.
Per què un gegant com T-Systems, la divisió de digitalització per a empreses i administració pública de Deutsche Telekom, ha vingut per fomentar la generació de talent jove a la URV? Pel recorregut fet i per l'expertesa. "Hem tingut la sort d'estar en el moment adequat en el lloc oportú", afegeix García López, amb experiència als Estats Units amb un altre gegant com IBM. La universitat és capdavantera en aquest àmbit, que està en un moment d'eclosió total. "Les tecnologies cloud s'estan convertint en un estàndard a tot el món, ja que són un accelerador de la digitalització. Comptar amb un entorn modern d'aplicacions és ja una obligació en el desenvolupament dels negocis i és clau que el futur talent tecnològic hi estigui preparat", explica Osmar Polo, director general de T-Systems Iberia.
El factor territorial és també clau. L'ecosistema industrial tarragoní està afavorint també el creixement de la formació i la investigació. Hi ha una connexió entre el talent que es forma a la universitat i l'elevada demanda d'enginyers informàtics al sud de Catalunya. "La nova càtedra és clau per afiançar l'educació tecnològica a la universitat i assentar les bases per una col·laboració públicoprivada duradora i de qualitat", destaca Josep Pallarès, el rector de la URV.
T-Systems, de la mà de la URV, oferirà als graduats la possibilitat de cursar la càtedra de franc. "T-Systems paga la formació perquè busca el nou talent entre alumnes que estiguin acabant l'Enginyeria Informàtica a la URV, per formar-los en cloud i quedar-se amb els alumnes a la seva empresa", explica García (URV). Una mostra de la necessitat de tenir els millors professionals i quan més aviat millor. El mercat no pot esperar.
La nova càtedra de computació al núvol no només pivotarà sobre la formació, l'eix estratègic. També es fomentarà la recerca en cloud computing i la divulgació a la universitat tarragonina de les darreres tecnologies vinculades al núvol. S'investigaran les darreres tendències en computació al núvol i intel·ligència artificial (IA). A la URV ja hi ha un grup de recerca molt potent especialitzat per exemple en el big data o la genòmica. Ja s'han començat a fer reunions amb possibles patrocinadors a escala mundial per fer programes de recerca conjunts. La universitat tarragonina està jugant a la Champions.
Pel que fa a la divulgació, es vol disseminar el coneixement d'una matèria que massa cops es veu a la comunitat universitària i la societat en general com una cosa estranya i difícil de desxifrar. "Volem explicar què són aquestes tecnologies del núvol i per què són tant importants", destaca García.