El port de Tarragona ha augmentat un 9,9% el tràfic de mercaderies el 2023 fins als 33 milions de tones. És la infraestructura que més creix d'entre les deu principals de l'Estat. Els productes agroalimentaris i el cru de petroli han registrat rècords històrics i han permès aquest impuls. Tal com ha explicat aquest dijous el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, el repte per als pròxims anys és incrementar els moviments de mercaderies de càrrega general, que actualment suposen un 6% del total, molt per sota del 63% que representen els líquids o el 31% dels sòlids. A nivell econòmic, la infraestructura ha tancat el 2023 amb més de 64 MEUR d'ingressos i un rècord en el balanç EBITDA, que ha arribat als 34,9 MEUR.
Garreta ha exposat que la guerra a Ucraïna va suposar un canvi logístic que ha contribuït a modificar l'origen dels cereals que arriben a Tarragona. Així, el 42% provenen d'Ucraïna, però Brasil ja és el segon país amb més pes, amb un 16% del volum total, per davant de Romania (15%) i Bulgària (10%). "Som el primer port de cereals de la Mediterrània, però tenim un tràfic molt diversificat", ha indicat. La sequera, que ha comportat una reducció de la producció local, ha fet que les importacions s'hagin incrementat per poder abastir la indústria ramadera de l'Estat. Els productes alimentaris (cereals, pinsos i farines) han crescut un 28,5% respecte a l'any passat.
Un altre àmbit en el qual la infraestructura és potent és en l'arribada de fruites tropicals, que "anirà a més", ha avançat el president. El 2023 han entrat un 20% més d'aquests productes, fins a les 147.727 tones. Per a Garreta, el port de Tarragona no és "competidor sinó aliat" dels pagesos. "Som els principals importadors de kiwis de Nova Zelanda, però molts contenidors tornen buits. Hem d'intentar que tornin plens de pomes de Lleida o altres productes", ha exemplificat.
Pel que fa als líquids a doll, el tràfic s'ha incrementat un 16,4%, dels 17,6 milions de tones del 2022 als 20,5 del 2023. La principal raó ha estat el creixement del 24,8% del cru de petroli (rècord amb 9,79 milions de tones) i altres productes petrolífers en un 13,6%. El cru es manté com el principal producte en l'activitat del port de Tarragona i el 2023 ha representat el 27% del total del tràfic marítim. El president ha destacat l'esforç que fan per "acompanyar" la indústria química del Camp de Tarragona en la "descarbonització".
Creuers i trens
L'arribada de creueristes s'ha incrementat durant el 2023 i ha arribat als 115.022 (+80,1%), unes xifres que ja s'acosten a les del 2019, quan es van assolir les 130.000 persones. Pel 2024 la previsió és arribar als 122.000 passatgers en una seixantena d'escales. Garreta ha destacat que l'impacte econòmic ha estat de més de 15 MEUR al territori, amb despesa dels turistes principalment en lleure, transport i restauració. "La previsió és bona, amb una línia ascendent moderada", ha manifestat, i ha destacat que "és un projecte de territori". A mitjans de juny està previst que s'inauguri la nova terminal de creuers al moll de Balears, de 2.200 metres quadrats i que ha suposat una inversió de 5,5 MEUR.
Per altra banda, el gran moviment de productes agroalimentaris ha impulsat a màxims històrics la circulació de camions. El 2023 es van registrar 952.000 entrades i sortides, per sobre de les 833.000 de l'any anterior. També hi va haver un augment del 31% de lliurament de productes agroalimentaris, que van permetre carregar 310.694 camions, per sobre els 236.370 del 2022. En l'apartat ferroviari també hi ha hagut moviments a l'alça i s'ha treballat amb 1.955 trens, un 13% més que l'any anterior, quan van ser 1.778.
Inversions
Un dels projectes de futur que la infraestructura està treballant és l'arribada d'empreses que es dediquin a la construcció de molins eòlics marins. "S'han de construir els ports. A nivell d'ecosistema empresarial i de valor afegit aporten molt al territori", ha comentat Garreta, que ha afegit que han rebut una dotzena d'empreses que consideren que el port de Tarragona és dels "més ben posicionats per fabricar aquests molins". Fins i tot ha dit que les companyies podrien instal·lar-se al costat de la nova terminal de creuers, ja que ha considerat que són dues activitats compatibles.
Les principals obres que té en marxa el port de Tarragona són la Zona d'Activitats Logístiques, de la qual enguany ja es començaran a licitar les obres, o els treballs de la Xarxa Natura 2000 a la Pineda, que han d'arrencar a finals de març. A banda, la terminal ferroviària de Guadalajara-Marchamalo està iniciant les obres de la segona fase, que es desenvoluparan entre enguany i la primera meitat del 2025. Finalment, el contradic de Ponent es troba en fase de tramitació ambiental i pendent de saber si rebrà una subvenció europea. La voluntat del port és que enguany es faci la tramitació dels estudis tècnics i la redacció del projecte constructiu per tal de poder començar els treballs el 2025.
Totes aquestes iniciatives faran incrementar la xifra d'inversions respecte la del 2023, que ha estat de 16,5 MEUR i per sota dels 24,3 MEUR del 2022. "Quan comencem amb el contradic tindrem una obra de 100 MEUR i veurem que el que no s'ha invertit aquests anys, aflorarà", ha avançat Garreta.
Finalment, el president de l'APT ha destacat l'aposta per la sostenibilitat, amb diferents projectes en marxa per recuperar el fons marí, la renaturalització del tram final dels rius Francolí i Gaià o el camí cap a la descarbonització, en el qual Garreta ha assegurat que estan "a prop de ser autosuficients".