La Federació d'Autotransport de Tarragona (FEAT) i el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (Enginyers Tarragona) han abordat avui els reptes en transport als quals s'enfrontarà el territori en els propers anys, i han aportat possibles solucions a partir de les ponències de transportistes i enginyers, experts en mobilitat i infraestructures, especialistes en sostenibilitat i tecnologia i referents en innovació i formació.
Ho han fet en la primera sessió de les jornades de debat 'El futur del transport a Tarragona', amb la participació d'experts i representants institucionals, d'empreses i d'entitats, al Seminari de Tarragona, amb l'assistència d'una setantena de persones. La segona sessió de les jornades està fixada pel dijous 25 d'abril al mateix espai, i se centrarà en la tecnologia aplicada al món del transport. Aquesta doble iniciativa té el suport del Departament de Territori de la Generalitat.
El transport per carretera juga un paper crucial en l'economia del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Garanteix la circulació eficaç i eficient de persones i mercaderies per tota la demarcació. Per aquest motiu, el president de FEAT, Joaquim Riudeubas, ha manifestat que "volem aconseguir que la gent jove accedeixi al sector, i també és molt important que ho facin les dones. Tenim el repte generacional, a tota Europa falten conductors i conductores. Per això, aquí a Catalunya hem promogut la formació professional del jovent, de manera que accedeixi gratuïtament a aprendre la professió i tenir el carnet per poder conduir camions i autobusos".
La sessió s'ha iniciat amb la intervenció de Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, que ha lloat la tasca social i econòmica que desenvolupen els i les transportistes i ha reivindicat la necessitat de posar-ho en valor davant la ciutadania. El primer bloc, sobre transport de viatgers, ha comptat amb les intervencions de Daniel Fernández, sotsdirector general de Transports de la Generalitat; Aaron Gutiérrez, director del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili; Jaume Vidal, cap de l'àrea d'Infraestructures del Territori de la Diputació de Tarragona; Josep M. Chavarría, president de la Federació Catalana d'Autotransport de Viatgers, i Josep Albert Vallcorba, president de l'Agrupació de Transport Regular de Viatgers.
El segon bloc de la jornada, centrat en el transport de mercaderies, ha comptat amb la participació de Joaquim Riudeubas, president de FEAT; Antoni Boix, president de la comissió de Territori de l'Associació Empresarial Química de Tarragona; Enric Ticó, president de la Federació Espanyola de Transitaris, i Eugeni Sedano, president de la Plataforma Mercaderies per l'Interior. Ha tancat l'acte Joan Gabriel Talarn, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, que ha destacat la necessitat de treballar junts entre Enginyers i FEAT per "arribar molt lluny i sempre mantenint les premisses de fer les coses de forma sostenible i segura". En aquest sentit, ha afegit que "falta realitzar grans inversions en el territori, i més enllà de la zona litoral, ja que és imprescindible comunicar les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona amb l'interior de Catalunya".