El mercat de la tonyina vermella fresca és global. Un joc d'equilibris i estratègies comercials. Japó, un dels grans actors mundials del que es considera l'ibèric del mar, s'ha ensorrat i ha deixat de comprar fora. Tampoc pot vendre a països on ho feia, com a la Xina, per culpa de la crisi de Fukushima. Una demanda de més de 45.000 tones de tonyina que ara cal substituir. Balfegó ja s'ha mogut per mantenir una posició dominant als mercats internacionals.
"El mercat de Japó s'ha enfonsat, ja no hi venem; al 2007 quan vaig arribar ho veníem tot al mercat nipó", recorda Juan Serrano, director general del Grup Balfegó. Els nous moviments al tauler de la tonyina roja han obligat a buscar nous mercats. L'empresa familiar de l'Ametlla de Mar, dels Balfegó, s'ha sabut situar estratègicament als Estats Units, on venen el 37%. Són ara el seu principal comprador.
Per darrera, el mercat espanyol (33%), i sorprenentment la Xina, amb percentatges més petits, que ha deixat de comprar la tonyina roja al Japó per Fukushima i ha començat a comprar a Balfegó des de fa pocs mesos. Tenen presència a 42 països.
El mercat japonès s'emportava globalment més de 45.000 tones de tonyina al món i s'ha enfonsat perquè la seva economia no passa pel millor moment, perquè ha suportat preus dels operadors molt elevats els dos darrers anys i una raó addicional. L'octubre de 2023, després de vessar les aigües de Fukushima al mar, la Xina va decidir tancar fronteres a qualsevol producte procedent d'una empresa japonesa.
Sense Japó en l'equació no només s'ha reduït la quantitat de tonyina a comercialitzar. També els preus de venda s'han ressentit. "S'ha de tenir en compte que hi ha empreses venent un 35% més barat que Balfegó, han d'aconseguir la liquiditat venen per sota de cost", alerta Serrano.
Estan acostumats a superar adversitats. "Ha sigut igualment de preocupant que l'incendi que vam patir al 2018, el temporal Glòria o la pandèmia, però estic convençut que sortirem endavant i guanyant diners, creixent més d'un 20% la generació de llocs de feina i riquesa", sosté el director general.
"Totes les empreses del Mediterrani s'han llançat a la Xina, hem ocupat un lloc estratègic, tot i que no veníem res a la Xina, ens ha ajudat aquest mercat a cobrir les carències que hem tingut en altres països", raona Serrano.
Balfegó s'ha implicat en un procés per certificar-se a escala internacional com una empresa sostenible a nivell medi ambiental i social. Han aconseguit el certificat B Corp- "Volem que ens comprin no només perquè tenim un bon producte".
La facturació rondarà aquest exercici, que es tanca ara, al voltant dels 86 milions d'euros. El pressupost per l'any que ve serà de 110 milions. La flota de Balfegó captura en només set dies més de 10.000 tones de tonyina que després engreixen exclusivament amb peix blau a les granges situades davant la costa de l'Ametlla de Mar. Això els permet vendre tonyina fresca en el punt òptim durant tot l'any.
Comercialitzaran 5.000 tones del preuat peix, lleugerament per sobre que l'any passat. Tot i les dificultats, la facturació creixerà en uns cinc milions.
PERFIL PROPI
Manel i Pere Vicent Balfegó, Montse Brull i Salomé Gaseni formen una família que es dedica al mar des de fa cinc generacions. Als anys setanta van decidir apostar per la tonyina vermella. Fa vint anys es van posar un objectiu de màxims: portar la millor tonyina roja als millors restaurants del món. La van encertar. Actualment venen des de l'Ametlla de Mar a 42 països i tenen 200 treballadors. Han estat capaços de superar grans vicissituds, com l'incendi de les instal·lacions (2018), el temporal Glòria (2019) o la pandèmia. Abans també van sortejar l'amenaça que durant anys va planar sobre la pesca de la tonyina al Mediterrani. El darrer desafiament, la caiguda del mercat japonès, que va arribar a comprar el 100% de la seva tonyina.