La diversificació econòmica és una de les prioritats d'Alfredo Clúa des que va arribar a l'alcaldia de Cambrils ara fa un any. Amb un municipi que és una potència turística, l'alcalde aposta per seguir potenciant aquest sector, però també per impulsar el sector industrial.
Quines previsions fa per a aquest estiu al sector turístic?
Molt bones. Així ho indiquen les xifres d'ocupació de Setmana Santa i de la primavera, amb ocupacions que en alguns casos han superat el 90%. El sector va molt bé, veurem com es tradueix en xifres el canvi en el tipus de turista que es produeix quan comença la temporada, però les previsions son molt bones.
Fora d'aquesta temporada alta, un dels grans arguments de Cambrils és el turisme esportiu. Quin és el secret del seu èxit en aquesta modalitat?
És un segment en el que som molt potents, estem certificats com a destinació de turisme esportiu i no és per causalitat. Tenim unes instal·lacions municipals que no té ningú més: tres camps de futbol 11, un camp de futbol 7, una galeria de tir amb arc, una de tir olímpic, una pista d'atletisme i dos pavellons, a més del Club Nàutic Cambrils. Tot això ens posa a un nivell d'excel·lència que es plasma en els nivells d'ocupació que estem registrant.
Dins d'aquest àmbit, tenen una important subvenció de l'Estat per fer millores a un dels camps de futbol...
Si, vam demanar una subvenció i el Consejo Superior de Deportes ens ha atorgat 650.000 euros, que és la més alta a un municipi. Ens servirà per millorar els vestidors i la il·luminació, entre d'altres. I el resultat serà reforçar un actiu per atreure aquest turisme esportiu.
La Costa Daurada espera des de fa anys que es desencalli el projecte del Hard Rock, que ha estat munició política al Parlament. Amb el resultat de les darreres eleccions el veu més a prop?
El PSC ha sigut molt clar des del principi, pel potencial que té per generar riquesa i llocs de treball. És una inversió important per al territori, com ho va ser Port Aventura. Nosaltres hi estem a favor, pel seu impacte en el sector turístic i perquè el desenvolupament econòmic genera cohesió social, per això és estratègic.
Un altre assumpte que es podria desencallar és la creació de l'Àrea Metropolitana. Cambrils -i altres ajuntaments- s'han sumat a la iniciativa dels alcaldes de Tarragona i Reus. Ho veu possible?
Si mirem enrere històricament no hi ha hagut mai tan consens com ara. S'hi ha anat afegint ajuntaments i també la Diputació. Hi ha molts punts en comú i no s'entén que municipis que comparteixen un territori i que tenen problemes comuns no busquin solucions compartides sumant energies i recursos.
Un dels objectius del mandat, en l'àmbit urbanístic, és crear una plataforma única a la zona on es concentra bona part de l'oferta de comerç i restauració de Cambrils. Com està el projecte?
És un tema que està pendent del Pla de Barris, que havia de sortir a finals de l'any passat, però la Generalitat no el va treure. Estem preparant la nostra proposta amb una empresa especialitzada per anar-hi al màxim possible de punts per rebre la subvenció, tenint en compte els paràmetres de la convocatòria, i poder millorar àrees com el nucli antic, el mercat i tot el seu entorn.
Un altra línia en la que treballen és la del foment dels pàrquings dissuasoris. Quants n'han fet?
Ja hem activat tres àrees, que sumen més de 600 places gratuïtes. I apostem per fer abans de l'estiu un conveni amb uns propietàries a la Font Coberta que generaria una gran superfície de pàrquing amb accés directament a la platja en molt pocs minuts.
Un altre repte és potenciar el polígon Belianes, cridat a ser l'epicentre de la diversificació econòmica que vostè defensa...
Si volem desestacionalitzar i diversificar la nostra economia hem de tenir més indústria. I per això necessitem un polígon en condicions. Si tenim sòl industrial, tindrem inversions, perquè hi ha demanda, i això ens permetrà diversificar. El nostre polígon no és propi d'una ciutat de 35.000 habitants. Era clarament deficitari en serveis i el que hem fet és l'aprovació inicial del polígon Belianes Sud. I hem començat les gestions per recepcionar-lo. L'Ajuntament està fent la seva feina de catalitzadors per fer que passin coses.
Un àmbit en el que planifiquen un salt qualitatiu és en el de l'aigua. En què consisteix?
Tenim entre mans un projecte innovador per reaprofitar l'aigua que consumim a Cambrils. El municipi necessita 4 hectòmetres cúbics l'any. D'aquests, 3 venen del Consorci d'Aigües de Tarragona i 1 dels pous que tenim. La idea que estem impulsant amb la URV, el CESIC i la Generalitat, amb suport de fons europeus, consisteix en un sistema que permet eliminar les impureses per regenerar l'aigua ja utilitzada que ara va a parar al mar. Els resultats els tindrem el 2025, però els primers indicis son molt positius. Serà un gran avenç, perquè alliberaríem aigua del CAT i implantaríem un sistema circular i sostenible, a més amb costos molt reduïts.