Els tràfics del primer semestre al Port apunten a uns resultats similars als de 2023

Els mercats tradicionals registren resultats a l’alça que compensen la caiguda d’altres unitats de negoci

El Moll de la Química canalitza el creixement d’aquest sector, un dels valors segurs al Port de Tarragona.
Redacció / Tarragona

Les dades acumulades en el primer semestre de 2024 són de 15,92 Mt, indicant una tendència positiva que s'espera mantingui un resultat anual similar al de 2023. El mes de juny, el Port de Tarragona ha mogut 2,55 milions de tones (Mt). Els líquids a doll han experimentat un creixement destacable del 5,6%, amb augments notables en el cru (3,5%) i productes químics (67,9%). Aquests increments compensen altres tràfics com els sòlids a lloure i la càrrega general.

Entre els grups estadístics, cal destacar el cru de petroli i els cereals i les seves farines. Aquests dos grups van establir rècords històrics en l'exercici 2023, i en el primer semestre del 2024, el cru ha crescut un 7,3% i els cereals un 1,9%, establint noves fites històriques. L'evolució dels productes químics i l'asfalt també ha estat notable, amb dades acumulades de rècord. L'asfalt ha crescut un 37,3% respecte al primer semestre de 2023, mentre que els productes químics han augmentat un 76,3%.

Després d'acumular dos anys sense dades favorables, el moviment de productes químics ha experimentat un creixement significatiu en el primer semestre del 2024 amb un augment del 74,2%. El gener ha estat el mes amb major moviment de la sèrie històrica, seguit de prop per maig i març. Pel que fa als productes siderúrgics, registren un augment del 3,7%, el moviment en aquest grup ha situat el 2024 com el segon millor exercici de la sèrie històrica.

Els sòlids a lloure han vist una disminució del 12,8% al primer semestre, afectats principalment per la reducció del tràfic de carbó, cada cop menys sol·licitat com a font d'energia per a la producció elèctrica gràcies a les polítiques de descarbonització, i de pèsols per a alimentació animal, ja que el mercat ha optat per altres fonts de proteïna per a la fabricació de pinsos per a animals. Pel que fa a la càrrega general, aquesta ha disminuït un 9,5 % a 30 de juny degut a un menor tràfic en contenidors, siderúrgics i automòbils.

El moviment de creuers ha mantingut una evolució positiva, superant en el primer semestre del 2024 les dades de 2019, amb 26 creuers i 45.970 creueristes, en comparació amb els 22 creuers i 40.504 creueristes del 2019.

Descens recuperable

Les dades acumulades del primer semestre del 2024 mostren un volum de 15,92 Mt, amb un descens del 2,1% respecte a l'any anterior. La projecció anual permet esperar uns resultats similars als de 2023. Tot dependrà del comportament dels tràfics que en aquest primer període de l'any han registrat resultat modestos i/o de la possibilitat que els tràfics tradicionals que apunten un comportament alcista puguin compensar els altres.

Notícies relacionades