En espera de les xifres definitives, el sector turístic de la Costa Daurada tanca la temporada alta amb un balanç positiu. Amb ocupacions mitjanes al voltant del 90% i pics del 95% el mes d'agost, l'estiu ha anat com esperava el sector, que ara posa el focus en una tardor que els ha de permetre arrodonir els seus resultats de 2024.
La presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona Província, la FEHT, resumeix l'estiu de 2024 com "un estiu sense imprevistos". Cabré detalla que "veníem d'una primavera amb creixements significatius i hem tingut un estiu clàssic: el mes de juliol amb una arribada de turistes esglaonada, més fluixa entre setmana, i puntes el cap de setmana, fins arribar a la segona quinzena, que va pujar el dinamisme fins als voltants del 20 d'agost, quan va començar a decaure una mica".
Amb la vista posada amb un setembre i una tardor amb bons auguris, la FEHT preveu assolir al tancament de l'any xifres similars a les de l'any passat, amb unes ocupacions mitjanes entre el 85% i el 95%, però sense arribar a l'objectiu de recuperar els volums prepandèmics.
Des de l'Associació Hotelera de la Província de Tarragona coincideixen en la valoració positiva d'un estiu "al complet" amb pics al voltant del 9% d'ocupació, tot i reconèixer que el juliol va ser "suau". El president de l'entitat, Magí Mallorquí, argumenta que "l'agost sempre és un bon mes per al sector, ara seguim pendents de les reserves de setembre per tancar l'estiu i fer front a la resta de l'any".
L'Associació Hotelera de la Província de Tarragona apunta que zones d'interior com la Terra Alta, el Priorat o La Conca de Barberà han tingut una ocupació més bona de l'esperada, sobretot durant el mes d'agost. Unes àrees rurals que esperen tenir un setembre i un octubre potents gràcies a l'enoturisme. L'entitat remarca que el turisme de natura o el turisme MICE es posicionen com a atractius clau per desestacionalitzar el sector.
Més alemanys, menys francesos
La gran notícia de l'estiu pel que fa a l'origen dels turistes és el creixement del mercat alemany, que es va començar a recuperar l'any passat i que ha anat a l'alça des de la primavera. Berta Cabré creu que "és un mercat amb recorregut i hi hem de seguir apostant". També s'han observat creixements en el segment irlandès i el britànic o en l'holandès.