La Cambra de Comerç de Reus, conjuntament amb DomSpain, participa en el projecte europeu MICROIDEA, encaminat a disposar d'un innovador sistema de microcredencials vinculat a la ISO 17024, la norma internacional de la UNE que s'encarrega de definir els criteris i els procediments per a la certificació de persones com a treballadors d'una empresa o sector en concret, depenent del tipus que sigui i l'activitat que dugui a terme.
Aquest enfocament innovador serà desenvolupat i provat per cinc països europeus i tindrà el potencial de convertir-se en un estàndard, millorant els sistemes d'educació i formació, així com l'eficàcia de les polítiques i pràctiques. També desplegarà els seus resultats innovadors a escala europea, amb la capacitat de transferir-los a diferents segments demogràfics, sectors i categories de públic.
Això s'aconseguirà mitjançant el llançament d'iniciatives pilot en el sector turístic, un component vital de les economies dels països participants. D'aquesta manera, MICROIDEA vincularà directament les microcredencials amb el mercat laboral. El projecte tindrà una durada de 36 mesos.
El projecte està format per una combinació d'organitzacions i parts interessades, públiques i privades, que reuneixen investigadors, professionals i socis amb la capacitat d'arribar als responsables polítics. Junts, s'han compromès a facilitar la portabilitat de les microcredencials entre països, empresaris, sistemes d'educació i formació i el mercat laboral. Els tres països pilots són Espanya, Grècia i Xipre.
Els partners del projecte són: Universitat del Peloponès (Grècia), Cambra Industrial i Comercial hel·lènica alemanya (Grècia), G.G. Eurosucces Consulting LTD (Xipre), Cambra de Comerç i Indústria de Nicòsia (Xipre), DomSpain S.L.U. (Espanya), Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus (Espanya), TUV Austria Hellas Mon Epe (Grècia), Institut d'Anàlisi del Mercat de Treball (Polònia), Fòrum Europeu d'Educació i Formació Tècnica i Professional (Bèlgica), Acronym Ltd (Grècia), p-consulting.gr (Grècia) i Associated Partner 3F (Dinamarca).
Les microcredencials
La necessitat creixent d'innovar en els sistemes d'educació i formació es manifesta amb un focus especial dintre dels processos d'ensenyament i aprenentatge. Per respondre a aquesta necessitat d'innovació, el projecte MICROIDEA planteja la creació de microcredencials que acrediten competències específiques i coneixements adquirits en l'àrea del turisme, permetent proporcionar una formació focalitzada i flexible. Es consideren com un element amb un potencial significatiu per donar suport a l'aprenentatge i fomentar oportunitats d'aprenentatge més inclusives i flexibles.
Diversos factors clau que impulsen el desenvolupament de les microcredencials inclouen la naturalesa canviant del treball, l'augment de la demanda dels aprenents (formacions més curtes i específiques), els empresaris que busquen candidats amb habilitats concretes, els avenços tecnològics en credencials digitals i les polítiques governamentals que promouen la millora de competències per a la competitivitat econòmica global. El conjunt indica que les microcredencials jugaran un paper vital en respondre a les demandes evolutives de l'educació i l'ocupació dintre del sector turisme.
Aquest enfocament modular permetrà una millor adequació de les formacions a les demandes específiques del mercat laboral, facilitant així la mobilitat i la competitivitat laboral a nivell internacional. A llarg termini, MICROIDEA té el potencial de convertir-se en un estàndard en la certificació de competències professionals, millorant la connexió entre formació i ocupació i responent de manera efectiva a l'evolució del mercat laboral global. La consolidació d'aquest sistema innovador contribuirà significativament a l'optimització dels processos educatius i formatius, establint una base sòlida per a futurs avenços en el reconeixement de les competències laborals.