L'empresa catalana 2G Chemical Plastic Recycling invertirà 4,4 milions d'euros per duplicar la capacitat de la seva planta de reciclatge químic de residus plàstics d'Ascó (Ribera d'Ebre). La companyia ha impulsat unatecnologia innovadora per al reciclatge de plàstics que fins ara acabaven a l'abocador, una tècnica pionera que permet reduir la dependència del petroli com a matèria primera. Amb aquesta inversió, la companyia preveu passar d'una capacitat de 7.500 tones anuals a 15.000 en els propers dos anys.
Aquest projecte de 2G Chemical Plastic Recycling ha comptat amb un ajut de 2.250.000 euros del Fons de Transició Nuclear a través de la línia de subvencions a inversions empresarials d'alt impacte d'ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball. El director general de 2G Chemical Plastic Recycling, José Daniel Vega, ha destacat que aquest projecte "és revolucionari, ja que dona una solució circular als plàstics que fins ara no eren reciclables i que suposen milions de tones de residus a tot el mon". D'acord amb Vega, "aquesta tipologia de plàstics, principalment poliolefines, plàstics d'un sol ús i plàstics alimentaris, eren un dels grans reptes industrials de reciclatge, ja que suposen gran part de les fraccions que omplen avui dia els abocadors arreu del món".
Específicament, 2G Chemical Plastic Recycling es dedica a la valorització material de residus plàstics que fins ara tenien l'abocador com a únic destí possible. Mitjançant un innovador procés de reciclatge químic, basat en l'economia circular, la companyia obté olis pirolítics, que serveixen de matèria primera a la indústria petroquímica per a la fabricació de nous plàstics verges a partir de material reciclat. En concret, per cada quilo d'olis pirolítics que comercialitza, 2G Chemical Plastic Recycling substitueix un altre quilo de petroli per fabricar nous plàstics. L'empresa recicla a la planta d'Ascó residus plàstics procedents d'arreu de Catalunya i de l'Estat, i els comercialitza ja convertits en olis pirolítics, a refineries locals i també de l'estranger.
Un altre dels objectius d'aquest projecte és centrar tota l'activitat d'R+D de la companyia a la planta d'Ascó, que té una superfície de 3.000 m2. D'aquesta manera, al voltant de 400.000 euros de la inversió prevista es destinaran a potenciar aquesta àrea. L'empresa compta actualment amb una plantilla de 17 persones a la planta i preveu contractar-ne quatre més amb aquesta ampliació, que els permetrà també multiplicar per cinc la seva facturació en aquesta instal·lació fins als 10 milions d'euros en els propers dos anys.
2G Chemical Plastic Recycling es va fundar l'any 2017, amb la construcció de la planta d'Ascó, tot i que els seus orígens es remunten a sis anys abans, quan tres enginyers catalans impulsen la companyia amb el desenvolupament d'un primer prototip. El 2015 van patentar la seva tecnologia i el 2023, es va realitzar una ampliació de capital amb la incorporació de les empreses Cator, especialitzada en reciclatge d'olis industrials, i Acteco, dedicada al reciclatge mecànic de plàstic.
Fons de Transició Nuclear
El projecte de 2G Chemical Plastic Recycling ha rebut el suport del Govern mitjançant els Fons de Transició Nuclear del Departament d'Empresa i Treball, que preveuen impulsar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears, com és el cas d'Ascó. Per aquest 2024, l'òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear ha aprovat un total de 42,3 milions d'euros que es destinaran a ajuts a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptats a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzats en els sectors identificats com a generadors d'ocupació i d'impacte econòmic. Les principals línies són de foment de la reindustrialització, convocatòries per atraure inversió estrangera al territori, una línia d'incentius de noves oportunitats de negoci, i també diverses línies per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat del sector primari.
Minimitzar els episodis de males olors
Des de l'Ajuntament, valoren en positiu la dinàmica de creixement i l'empresa. La regidora de Promoció Econòmica, Carolina Baiges, té clar que "en els nostre procés de diversificació econòmica necessitem empreses fortes que es consolidin per generar riquesa i ocupació, com és el cas de 2G Chemical Plastic Recycling". Baiges explica que "l'empresa s'ha compromès a introduir millores en els seus processos per tal de minimitzar i eliminar els episodis de males olors que ha provocat puntualment la seva activitat". La regidora ha apuntat que "en un futur, aquesta empresa es traslladarà al nou polígon, on podran seguir creixent minimitzant els possibles impactes a la ciutadania. L'Ajuntament està implementant un sistema de sensorització per fer un seguiment en temps real d'aquests episodis.