L’AEQT i el Sindicat de Treballadors veuen l'ecoplanta de Repsol com un model a seguir

Empreses i treballadors confien que la inversió sigui un primer pas per a la descarbonització del sector

Redacció / Tarragona

L'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) i el Sindicat de Treballadors (STR) veuen l'ecoplanta de Repsol com un model a seguir. L'endemà de l'anunci del futur equipament, el sector confia que sigui un primer pas per a la descarbonització. El sindicat de treballadors STR, majoritari al complex petroquímic tarragoní, espera que l'ecoplanta transformi la indústria energètica i promogui la captació de nous perfils professionals. En la mateixa línia, la directora gerent de l'AEQT Maria Mas ha subratllat que el projecte de Repsol requerirà altres projectes empresarials auxiliars i podrà atreure més inversions. L'ecoplanta comportarà una inversió de 800 milions d'euros, 106 milions dels quals provindran de subvencions europees.

L'aprovació per part del consell d'administració de Repsol de la construcció de la futura ecoplanta ha estat ben rebuda per part del sector empresarial i de treballadors del complex petroquímic tarragoní. Es tracta d'un anunci que coincideix amb la caiguda del gravamen a les indústries energètiques. Segons la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, aquest projecte comportarà una "injecció d'ànims i de llocs de treball". En aquest sentit, es preveu que la construcció de l'equipament requereixi 2.800 treballadors, mentre que un cop en marxa, s'espera comptar amb una plantilla d'uns 340 empleats.

El secretari de comunicació del sindicat STR Jordi Margalef ha apuntat que l'ecoplanta pot convertir-se en un model per a altres empreses, siguin espanyoles o bé europees, que vulguin apostar per la descarbonització. Alhora, ha valorat positivament l'impacte que pugui tenir pel que fa als perfils professionals i la formació que implicarà. "Tot plegat genera riquesa al territori, que és el que sempre hem reclamat. Volem mantenir la indústria i produir els productes aquí, considerem que és la millor forma per mantenir la riquesa del territori i assegurar-nos que aquests productes es fan respectant les normes mediambientals", ha indicat.

El sector augura un primer pas cap a la descarbonització

Una visió compartida per la directora gerent de l'AEQT, Maria Mas, qui ha assenyalat que el projecte pot ser un pol d'atracció per a altres projectes auxiliars. En aquest sentit, ha posat en relleu "l'estabilitat" en les normatives i fiscalitat perquè aquest tipus d'iniciatives avancin. "El que tenim davant no és una transformació, és una revolució. Anem a canviar les matèries primeres i les fonts energètiques", ha subratllat. Així, ha posat èmfasi en la descarbonització del sector a través d'un "projecte pioner" que ha de permetre transformar residus urbans en combustibles renovables i productes circulars.

Segons la petrolera, l'ecoplanta es convertirà en el primer equipament europeu que fabrica metanol renovable i metanol circular a partir de residus, a través de la gasificació. La previsió amb què treballarà és reduir durant els deu primers anys de funcionament l'equivalent a 3,4 milions de tones de CO2 en emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha afirmat que la planta ja compta amb l'autorització ambiental integrada atorgada per la Generalitat. Pel que fa a la fase d'enginyeria, ha assegurat que es troba "bastant avançada" i s'espera que la planta estigui operativa al 2029. Per fer possible l'ecoplanta, la companyia preveu una inversió de 800 milions d'euros, 106 dels quals provindran de l'ajuda europea  Innovation Fund.

Notícies relacionades