El Camp de Tarragona ha incrementat més d'un punt la recollida selectiva neta el 2017, fins a un 29,09%, però continua quedant per sota de la mitjana de Catalunya (32%) i lluny del mínim de 50% de reciclatge que demana Europa per al 2020. A més, l'any passat es va generar més brossa que el 2016, en part, per la influència turística. En total, 1,62 quilos per habitant al dia. En canvi, a les Terres de l'Ebre registren un índex de recollida selectiva neta del 33,53%, semblant el 2016 i al conjunt del país. En canvi, han generat una mica més de brossa que l'any anterior, amb 1,36 quilos per habitant al dia. La Terra Alta (47,87%), a l'Ebre, i el Priorat (41,52%), a Tarragona, són les dues comarques que lideren la separació de residus. Per municipis, destaca Miravet 47,08%), a l'Ebre, i Riudecanyes (63,79%), a Tarragona.
Després de presentar les dades, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha deixat clar que el Govern ajudarà en la gestió, però que els responsables de la brossa són els ajuntaments. Davant l'objectiu marcat per Europa als estats membres d'arribar a un 50% sobre els residus municipals generats, Tost ha avisat que si hi ha sanció, Brussel·les la passarà al govern espanyol, que al seu torn la traslladarà a la Generalitat i que el Govern la derivarà als consistoris. La màxima és que es generi més brossa, reciclar més i fer una bona gestió de l'orgànica. "Sense l'orgànica, és impossible arribar als objectius", ha considerat.
La recollida selectiva neta, que comptabilitza els residus que separa la ciutadania un cop es descompten els impropis o materials dipositats on no pertoca, arriba al 29,09% el 2017 al Camp de Tarragona, davant del 27,78% del 2016. Així, queda per sota del que es recull al conjunt del país, un 32%. A les Terres de l'Ebre, s'ha arribat a un 33,53% de recollida selectiva neta, lleugerament superior al 33,29% del 2016 i estan per sobre la mitjana catalana.
El 2017 al Camp de Tarragona es van generar 362.087 tones de residus municipals, un 2,83% més respecte al 2016. Així, es generen 1,62 quilos per habitant i dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, d'1,40 quilos. Malgrat tot, Tost apunta que "això no vol dir que Tarragona sigui més malbaratadora o bruta que la resta del país", ja que es nota la pressió turística. "Els turistes generen residus però a l'hora del repartiment, no compten", ha raonat. També es nota a les Terres de l'Ebre, on van produir 89.267 tones de residus municipals, un 1,4% més que el 2016 i d'1,36 quilos per habitant i dia.
El 2017 al Camp de Tarragona es van generar 362.087 tones de residus municipals, un 2,83% més respecte al 2016
Per comarques, el Priorat és la que genera menys residus al Camp de Tarragona i Baix Penedès, Tarragonès, Baix Camp i la Conca de Barberà superen la mitjana del país. A les Terres de l'Ebre, la que genera menys residus és la Terra Alta i la que més, superant la mitjana de Catalunya, el Baix Ebre, amb 1,46 quilos per habitant i dia.
Europa reclama un mínim de 50% de reciclatge
Amb aquestes xifres, Catalunya té un repte. Europa marca que els estats membres han de reciclar un mínim de 50% el 2020; un 55% el 2025; un 60% el 2030 i un 65% el 2035. El director de l'Agència de Residus de Catalunya apunta que "no val a badar" i que cal començar a posar "voluntat política". Amb les eleccions municipals a la porta, Tost reclama que es deixi la gestió de la brossa fora de debat: "no es pot dir que es congelaran taxes, perquè és impossible de mantenir", ha demanat.
D'altra banda, exigeix que es faci més pressió en la recollida d'orgànica, que suposa el 40% de la brossa que genera cadascú. "Intentant recollir només vidre, paper i cartró i envasos, no arribarem a l'objectiu", ha assenyalat. És per això que també cal treballar perquè recollir l'orgànica no sigui complicat per als ciutadans i hi hagi contenidors suficients per recollir-la. Més enllà de campanyes, el Govern vol apostar per una estratègia "de proximitat" per garantir la recollida específica. "Hi ha llocs on sis restaurants del poble fan més brossa que tot el municipi, i cal anar-hi i parlar amb el cuiner directament", ha posat com a exemple. "Qui no compleixi, rebrà sancions", ha reblat.
En la mateixa línia es treballa per impulsar la nova llei de residus i recursos, que ha d'ajudar els ajuntaments a introduir una taxa justa per beneficiar qui més recicli i penalitzar qui no ho faci. Per implementar el sistema es proposen mecanismes com el porta a porta o la identificació de les bosses amb xips.