L'Ajuntament de Tarragona, l'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i la Universitat Rovira i Virgili han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració amb l'objectiu de desenvolupar programes i projectes de documentació i difusió en l'àmbit de l'arqueologia clàssica i el patrimoni històric, tots vinculats a la captació i portada de l'aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.
"Es tracta que l'ICAC pugui aportar la seva competència tècnica i acadèmica per posar en valor continguts arquitectònics, culturals i socials vinculats a la història del cicle integral de l'aigua a Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos. L'objectiu d'aquest acord és protegir, estudiar i difondre el nostre patrimoni", ha destacat l'alcalde de Tarragona i president d'Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros.
Amb els continguts resultants de la col·laboració, els organismes participants pretenen que sigui possible desenvolupar noves activitats per difondre el valor de l'aigua com a recurs, i que la seva perspectiva històrica que expliqui la seva determinant importància en la construcció urbanística, cultural i social de territoris i comunitats. Les activitats serviran, a més, per fomentar el culte a la gestió del cicle integral de l'aigua i transmetre als ciutadans sensibilització i consciència ambiental.
La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras, ha destacat la importància "d'un conveni que consolida la relació entre l'Ajuntament, la Universitat i Ematsa. Aquest acord posa en valor un bé preuat com és l'aigua. És important difondre la investigació de la captació i distribució d'aquest recurs". I ha conclòs: "Volem que es noti la nostra presència com a promotora dels valors del nostre patrimoni".
Per la seva part, el director de l'ICAC, Josep Maria Palet, ha defensat que "l'estudi de la gestió de l'aigua és un tema de recerca molt important i de molta actualitat. La distribució i captació d'aigües són obres que afecten el conjunt del territori i que implica a diferents municipis, per la qual cosa tenen una connotació comarcal". I ha afegit: "També realça elements patrimonials desconeguts i que poden tenir un impacte en la captació del turisme cultural".
Una idea que també ha recollit el director de l'Escola d'Arquitectura, Pau de Solà-Morales, qui ha dit: "Elaborarem un pla estratègic per conèixer el patrimoni que tenim, ja que és la millor manera de difondre'l".
La difusió del cicle integral de l’aigua vinculat al patrimoni pot atraure turisme cultural, segons els impulsors de la iniciativa
Precisament, un dels eixos que contempla aquesta línia de col·laboració que s'enceta a partir d'avui és la redacció d'un Pla estratègic per a la protecció, estudi i difusió del Patrimoni Històric vinculat a la captació i portada de l'aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.
Aquest pla estratègic inclourà un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l'aigua en els municipis esmentats i inclourà una sèrie de propostes d'actuació de difusió i/o museïtzació, que poden agrupar diversos elements patrimonials, amb la voluntat de definir estratègies futures d'actuació i d'implementació del Patrimoni de l'aigua en els circuits culturals dels municipis afectats.
Així mateix, l'ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a elaborar un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l'aigua en els municipis esmentats. A més, es valorarà el seu nivell de conservació i les necessitats de restauració de cadascun dels elements.
Finalment, el conveni també recull que l'ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a assessorar a Ematsa en la preparació d'una primera activitat de socialització vinculada al patrimoni de l'aigua.