Josep Pallarès Marzal
Rector de la Universitat Rovira i Virgili
L'àrea de Tarragona va camí de convertir-se en un pol cientificotecnològic i d'innovació de primer nivell europeu per afrontar el repte de la descarbonització industrial. I la Universitat Rovira i Virgili hi té un paper clau.
Des de la URV som conscients que la descarbonització industrial és una prioritat per avançar cap a la neutralitat climàtica i també suposa un desafiament inajornable que necessita la cooperació dels governs, les empreses, els agents del coneixement i la societat civil.
El compromís de la URV amb la descarbonització industrial s'expressa en l'impuls i la coordinació de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, que ara compartim amb un grup de promotors liderat pel Govern de la Generalitat. A més, la URV participa en el primer màster interuniversitari en tecnologies de l'hidrogen i té deu grups que fan recerca en aquest àmbit, des de les ciències experimentals i les enginyeries fins a les ciències socials (dret, economia, comunicació).
El desplegament de l'hidrogen verd o baix en carboni és, però, insuficient per avançar al ritme de descarbonització necessari. Cal trobar un nou paradigma. Si resulta que hi ha processos productius que alliberen CO2 (alliberament que no es pot reduir, per exemple, electrificant amb energies renovables o substituint gas natural per hidrogen verd), aleshores cal capturar-lo i utilitzar-lo com a matèria primera. Si som capaços de fer-ho, no haurem de consumir carboni a partir de fonts fòssils.
Capturar i utilitzar el CO2 requereix uns avenços científics i tecnològics rellevants i també cal posar-ho a la pràctica en plantes pilot situades en instal·lacions industrials reals, allà on s'emet el CO2: sectors químic , siderúrgic, del ciment o valorització de residus.
En aquest sentit, la URV, l'Institut d'Investigació Química de Catalunya (ICIQ) i el Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) treballem amb les empreses dels sectors esmentats, liderades per l' Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) per fer realitat el nou paradigma del CO2.
Aquest esforç per la descarbonització industrial, amb epicentre a l'àrea de Tarragona, s'ha de veure en el futur incrementat pel Centre Català de Tecnologia i Innovació per a la Descarbonització Industrial que el Govern de Catalunya ha anunciat.
Tots aquest elements faran de Tarragona un pol de descarbonització industrial de primer ordre, amb la URV com a agent clau. Ens hi juguem el futur del planeta i també de la competitivitat empresarial, tal com posarem en relleu en la Jornada del 3 de juliol a Tarragona, Descarbonització Industrial: una Prioritat per a Catalunya.