Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
Que fàcil és perdre diners amb un negoci i que difícil és guanyar-ne. Aquesta és una realitat que acompanya tots els empresaris i empresàries que dia a dia lluiten de forma ferotge per aixecar la persiana i continuar operant en un mercat cada vegada més competitiu. Ser empresari o empresària no és fàcil. Sovint és un col·lectiu que s'ha menystingut i s'ha estigmatitzat de forma injusta. Com sempre acostuma a passar en aquests casos, paguen justos per pecadors. Catalunya és la comunitat autònoma amb més empreses actives de l'Estat espanyol i la majoria de les 634.000 empreses existents el darrer exercici estan formades per persones que s'esforcen per fer bé les coses i crear valor per a ells i també per als que els envolten. Les necessitem i ens necessiten.
La taxa de mortalitat empresarial ( % d'empreses que es tanquen respecte les empreses totals) a Espanya se situa al voltant del 7,3%, però el que realment preocupa és que quasi el 60% de les empreses no arriba als 5 anys de vida. Aquesta dada no ens situa en molt bona posició respecte a països veïns i evidencia una mancança del sistema que, com a mínim, ens ha de servir per reflexionar i plantejar-nos què estem fent malament. No podem tenir aquesta fragilitat empresarial. Necessitem un entorn empresarial més sòlid i més preparat per tal de garantir la màxima continuïtat. Una economia estable requereix d'empreses estables.
El tancament d'una empresa sempre és un drama que no només afecta la propietat, que veu frustrada bona part de la il·lusió dipositada en un projecte empresarial, sinó que té conseqüències col·laterals que són igual de catastròfiques i afecten, en molts casos, a treballadors, proveïdors i altres agents implicats en el sistema.
Actualment, no n'hi ha prou amb fer bé la feina i conèixer l'ofici. No és suficient, per garantir la viabilitat, lliurar un bon producte o servei als clients. S'ha d'afinar la gestió i invertir-hi al màxim. Necessitem abandonar el traç gruixut, que possiblement ens ha servit durant molts anys, i substituir-lo pel traç fi. Treballar el detall i analitzar les parts per sobre del tot. Si alguna cosa és clau per a un negoci és portar un bon control. Analitzar els costos i veure com aquests afecten a la confecció del compte d'explotació. Tenir la capacitat de fer parlar els números i poder extreure'n conclusions. Només a tall d'anècdota, de gener del 2019 a gener del 2023, l'IPC s'ha vist incrementat en un 14%. Aquesta brutal pujada de costos ha afectat de forma molt importat a tot el teixit empresarial. Totes aquelles empreses que no han tingut la capacitat de traspassar als seus clients aquest increment de preus, és possible que hagin vist erosionats els seus marges, i aquesta disminució de ben segur ha posat al límit moltes organitzacions.
Necessitem analitzar i interpretar les dades, ja que per prendre decisions cal informació rellevant que ens permeti minimitzar al màxim un possible error. Garantir que allò que decidim està prèviament avalat i contrastat de forma empírica. Ja no n'hi ha prou amb una bona intuïció i experiència, tot i que és evident que són factors importants.
Si volem tranquil·litat en les nostres organitzacions, requerim informació que ens permeti obtenir coneixement essencial per a la correcta presa de decisions.
Recordem que tot allò que no és mesurable, no és dirigible.