Albert Pàmies
Consultor empresarial i Economista
Professor de Màrqueting a la URV i a EADA Business School
La setmana passada vaig assistir a una conferència on un expert en Intel·ligència Artificial (IA) va pronosticar que en els propers anys aquells professionals i empreses que pugin en aquest tren de manera clara i conscient podran arribar a obtenir una millora de la seva productivitat en un 40% o 50%.
La veritat és que la frase va passar desapercebuda entre tot el seu discurs imponent de com aquesta nova tecnologia ha vingut per quedar-se i fer-nos a tots la vida més senzilla, però si l'analitzem en tota la seva profunditat, és d'una contundència i d'una potència per deixar-nos garratibats.
Millores de productivitat d'aquesta magnitud han passat poc en els darrers 200 anys, i quan han passat han estat fruit de canvis estructurals de gran calat (la Revolució Industrial, l'aparició de l'electricitat, l'explosió d'internet i Automatització i Robòtica en són alguns exemples). Els experts diuen que ens trobem en un moment històric on els canvis organitzatius, tecnològics, socials i de gestió empresarial es veuran fortament afectats i generaran un canvi de paradigma de grans dimensions.
Avui tot és IA, si no parles d'IA sembla que no existeixes. Tothom diu que l'utilitza i que li està canviant de forma radical la seva manera de treballar. És realment certa aquesta efervescència que actualment tenim amb aquesta moda? Les empreses l'estan utilitzant de forma organitzada i estructurada com a eix nuclear de la seva estratègia empresarial?
Com sempre ha passat quan ens trobem davant d'una innovació tecnològica, les persones i les empreses poden passar per diferents etapes. Tenim, entre d'altres, aquelles organitzacions innovadores que estan disposades a assumir riscos per tal d'incorporar i crear coses noves, i en l'altre extrem tenim aquelles organitzacions que solen ser més reticents al canvi i que prefereixen mantenir les seves solucions tradicionals mentre sigui possible.
Pronostico que amb la Intel·ligència Artificial aplicada als negocis apareixerà una bretxa molt important entre empreses competidores d'un mateix sector. Trobarem (de fet ja les estem trobant) aquelles empreses que ja han pujat al tren i que estan treballant de forma ferma en identificar com aquests sistemes poden ajudar de forma clara a la seva organització en la millora de processos i a l'optimització de recursos; i trobarem, per altra banda, organitzacions reticents, poc dinàmiques o poc convençudes, que no veuran l'oportunitat i continuaran treballant de la mateixa manera de sempre.
Si l'afirmació de l'increment de la productivitat és certa, aquelles empreses que no juguin fort o es distreguin en aquest tema possiblement tindran problemes i veuran davallada de forma molt significativa la seva competitivitat amb totes les conseqüències que això pot comportar-los.
És, però, molt important saber què pot aportar la IA als nostres negocis, com l'hem d'utilitzar, quin ús n'han de fer els usuaris i en quins departaments és clau implantar-la. Manca centrar aquest tema, ja que estem bombardejats d'informació i exemples sobre totes les seves bondats, i en molts casos costa, o es fa difícil, aterrar-ho a la realitat de les empreses.
Ens trobem davant d'un desafiament molt important per on hauran de passar totes les empreses independentment de la seva mida. Com sempre, és un nou repte apassionant que pot representar canvis molt importants a la societat.