Química

El sector químic, clau per al desenvolupament sostenible del territori

Maria Mas

Directora Gerent AEQT

Els materials que es fabriquen a la indústria química de Tarragona donen origen a productes que estan presents en tots els sectors de l'economia i en tots els àmbits de la societat. La química és i serà clau per donar resposta als grans reptes de sostenibilitat de la nostra societat i els que s'enfronten també les empreses a escala global.

La contribució del sector químic al territori és visible, a més de l'econòmic, en molts altres àmbits; és un pol d'atracció de talent i de grans infraestructures, és dinamitzador d'un important teixit acadèmic, amb una universitat i amb uns centres de formació de referència; és també pol d'atracció de recerca, amb centres tecnològics de gran prestigi internacional.

Així mateix, les empreses associades a l'AEQT són essencials per a la transició energètica i l'economia circular en camps com nous materials compostables o biodegradables, el desenvolupament de bioplàstics, l'ecodisseny o sistemes de reciclatge químic. A més, la indústria química del nostre territori vol liderar la transició energètica en l'emmagatzematge d'energia i el desenvolupament de combustibles bio, sintètics i hidrogen circular i verd.

La transició energètica és avui dia el gran repte del nostre sector. Cal tenir en compte, però que ara per ara, el consum actual d'energia elèctrica per part de les empreses de l'AEQT i ChemMed és de 3.100 GWh per any. La previsió de consum d'energia per assolir la descarbonització pel 2030 amb l'electrificació que es requereix és de 5 vegades més i de 7 vegades més pel 2050.

Afegir també, que actualment un 35% del consum d'energia de l'AEQT és d'origen renovable i que per assolir els objectius que marca el Green Deal haurà de ser del 50% el 2030 i del 100% al 2050. Per acomplir aquest repte és fonamental resoldre mancances com la disponibilitat d'energies renovables i garantir la potència elèctrica suficient i els punts de connexió necessaris per donar resposta a aquesta creixent demanda d'energia elèctrica. Cal doncs que l'Administració prengui consciència i actuï enfront d'aquests dèficits que redueixen la competitivitat del territori.

En aquesta mateixa línia, i segons apunta l'informe de Comerç Exterior del ministeri d'Economia, Comerç i Empresa del passat mes de juny, les exportacions de Catalunya a l'estranger estan baixant des que va començar l'any. Davant aquesta situació, ara més que mai, cal garantir la competitivitat present i futura de la nostra indústria.

Per això, cal que entre tots, administracions, empreses, teixit acadèmic i de recerca... fem els deures i empenyem en la mateixa direcció si volem que Tarragona participi d'aquest futur de creixement.