L'Ajuntament de Salou ha premiat el talent i l'esperit emprenedor dels i les joves de Salou, a través de l'onzena edició del programa Institut Emprèn, en la què hi han participat fins a 59 alumnes dels tres centres d'educació secundària del municipi i s'han examinat un total de 25 treballs.
L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a la Sala Costa Daurada del Teatre Auditori de Salou (TAS), ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Salou, Pere Granados, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, i la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez; així com la directora de l'Institut Marta Mata, Carme Moreno; la directora de l'Institut Jaume I, Montse Vallés; i el professor de l'Escola Elisabeth, Jordi Llorens.
El primer premi al millor projecte més ben treballat, valorat en 500 euros, ha estat per al treball 'Sèniors Actius', a càrrec de l'alumna de l'Institut Jaume I, Laia Accensi Sales. Sota el lema "Els i les grans protagonistes", aquest projecte va dirigit a millorar la qualitat de vida del col·lectiu sènior de Salou, a través d'un programa d'envelliment actiu, i un ampli ventall d'activitats socioculturals i turístiques.
En segon lloc, en aquesta categoria, amb un premi valorat en 200 euros, ha quedat el treball 'Eco-Savour', elaborat per les alumnes de l'Institut Jaume I, Mar Mora i Sara Amores; i que consisteix en un projecte de turisme sostenible, basat en la venda de productes ecològics de producció pròpia, i oferta d'allotjament rural de qualitat, amb el complement d'un programa d'activitats, excursions i experiències turístiques per conèixer el territori.
D'altra banda, el millor projecte en la categoria d'innovació, amb un premi valorat en 500 euros, ha estat per 'Taublet', un projecte d'innovació educativa, format pels alumnes de l'Institut Marta Mata, Sofia Ismert i José Luis Ferrero. Aquest treball converteix la taula de l'escola en una taula digital, a mode d'escriptori remot, de manera que tots els llibres i continguts seran incorporats a la taula digital. D'aquesta forma, els alumnes no hauran d'anar carregats amb les seves motxilles; quan siguin a casa es podran connectar de manera virtual i podran accedir a tots els continguts.
El segon premi al millor projecte d'innovació, valorat en 200 euros, s'ha lliurat a 'Fit-life', de l'alumne de l'Institut Marta Mata, Loren Santamaria Eckert, que consisteix en la creació d'una aplicació mòbil destinada a guiar i millorar les condicions físiques de les persones. L'aplicació es basa en un algoritme que es podrà modificar, segons les preferències de l'usuari/ària.
Per últim, el primer premi al projecte sostenibilitat KM 0, valorat en 500 euros, ha estat per 'Koj Stores', format pels alumnes de l'Escola Elisabeth, Joel Arina, Karla Martí i Oriol Baraldés; i que es tracta d'una botiga de roba de segona mà que revoluciona el format actual d'aquest tipus de comerços. En aquest sentit, el local es dividiria en seccions, depenent del tipus de roba i estils, per fer molt més fàcil l'experiència del consumidor. Tindrà un apartat especial per a dissenyadors emergents del territori, per poder promocionar-los.
I, en segon lloc, en la categoria sosteniblitat KM 0, amb un premi valorat en 200 euros, ha quedat el treball 'Holy Holy', creat pels alumnes de l'Escola Elisabeth, Mar Álvarez, Elisabeth Casañas, Bárbara Chiva i Arnau Alberich. Es tracta d'una ice cream truck, de venda de productes artesanals. La matèria primera prové de productors del territori. Destaca la coherència en tot el projecte pel que fa a la sostenibilitat: des de l'aprovisionament de la matèria primera, fins al packaging o el funcionament de la food truck, de manera sostenible.
L'alcalde, Pere Granados, en els seus parlaments, ha felicitat l'alumnat guanyador i el professorat, i ha dit que "l'ambient de l'estudi és essencial, així com la promoció de la investigació i la innovació d'idees relacionades amb l'empresa és molt important pel progrés d'una societat". A més, ha manifestat que "s'està fent molt bona feina des de l'àrea de Promoció Econòmica, però també des dels nostres centres educatius de Salou, amb la seva complicitat amb l'Ajuntament".
Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha donat la benvinguda als estudiants i professors; i ha agraït "la participació, tant dels centres com de l'alumnat, per col·laborar en aquesta iniciativa, en el context d'una situació com l'actual, difícil i diferent".
Jordi Llorenç, professor de l'Escola Elisabeth, ha parlat de la necessitat de continuar promovent l'emprenedoria dins de l'aula i ha dit que "premis com aquest s'han de continuar fent perquè els alumnes vegin que tenen futur com a emprenedors".
La directora de l'Institut Marta Mata, Carme Moreno, per la seva banda, s'ha dirigit als alumnes guanyadors i els ha dit que tenien les característiques bàsiques d'un bon emprenedor, que són "l'observació de l'entorn per descobrir les seves necessitats; la creativitat per oferir les solucions i l'acció per concretar en un projecte empresarial".
La directora de l'Institut Jaume I, Montse Vallés, ha agraït l'estímul que representen els premis a l'emprenedoria que dona l'Ajuntament i ha felicitat a l'alumnat i al professorat per la seva labor.
El jurat ha estat format per Jordi Llorens, professor de l'Escola Elisabeth; Estefania Muñozo, professora de l'Institut Marta Mata; Irene Vázquez de Parga, professora de l'Institut Jaume I; i Montserrat Vendrell, tècnica de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Salou.