Els preus van augmentar de tres dècimes al febrer en relació amb al gener a Tarragona i van deixar una inflació anual a la demarcació de Tarragona de l'1,1%, set dècimes per sobre de la taxa registrada al gener, segons dades publicades per l'institut d'estadística espanyol.
Catalunya, amb una taxa anual de l'1,4% passa a liderar amb la comunitat de Canàries el rànquing d'autonomies amb la taxa d'inflació més elevada de l'Estat. Al conjunt de l'estat espanyol, els preus al febrer van pujar una dècima en relació amb al gener i van deixar una taxa d'inflació anual de l'1,1%, també cinc dècimes superior a la registrada el mes anterior. L'alça de la taxa d'inflació aquest febrer s'explica sobretot per l'increment del preu de la factura elèctrica, contràriament a baixada que es va registrar febrer de l'any passat.
En relació a les dades de l'índex de preus al consum publicades per l'INE, la patronal PIMEC ha destacat la repuntada del creixement de preus en aquest mes, que se situen amb una variació de l'1,1% a Espanya i de l'1,4% a Catalunya, cinc dècimes més que el mes anterior en ambdós casos, trencant la tendència d'alentiment del creixement dels preus iniciada al novembre.
La patronat PIMEC ha destacat que continua la dinàmica de creixement econòmic elevat i sostingut, a l’espera de l’evolució dels pròxims mesos
PIMEC es manté prudent en la valoració del conjunt de dades de la inflació, en funció de l'evolució dels propers mesos. Amb tot, la patronal ha constatat que continua la dinàmica de creixement econòmic elevat i sostingut, al voltant del 3%, combinat amb una inflació moderada, per sota del 2%.
Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent augmenta fins a situar-se en una taxa de variació interanual de l'1,1% a Espanya i una mica més alta a Catalunya, de l'1,3% a Catalunya.
Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements en termes interanuals de les comunicacions (2,2%), la restauració (2,2%), el transport (1,6%) i els aliments i begudes no alcohòliques (1,6%). Contràriament, l'ensenyament (0,5%), el vestit i calçat (0,6%) i els medicaments (0,8%), són els sectors que contribueixen a la moderació general dels preus.
PIMEC també destaca que desapareix el diferencial negatiu de la taxa harmonitzada espanyola sobre la de la Unió Monetària, la qual cosa, deixa de comportar guanys de competitivitat respecte als països europeus. Així, l'augment de preus a Espanya s'iguala amb la del conjunt de la Unió Monetària (1,2%).
Finalment, també cal destacar que el diferencial del creixement dels preus entre Catalunya i Espanya, es redueix i se situa en dues dècimes, una menys que el mes passat.