Els nous estudis universitaris escolten les necessitats del territori

Els sectors amb més potència a les comarques tarragonines són els més susceptibles de demanar la formació a mida, com la química o el turisme

Esteve Giralt / Tarragona

"És una necessitat de territori", destaca el rector de la URV, Josep pallarès. La URV vol encetar una nova dinàmica amb formació al llarg de la vida, que fa anys que les empreses miren de promoure, però que mai fins ara havia trobat la possibilitat de codissenyar amb la universitat vestits fets a mida. "Estic ben segur que serà extrapolable a altres àmbits empresarials i professionals", avança Pallarès.

Port Aventura és, per tant, un punt de partida important, però no és el final de res. La URV vol fer arribar la nova formació contínua professional al teixit productiu de tot el territori. És l'exemple clar de la concreció d'un producte que s'obre a les empreses que vulguin, siguin grans corporacions però també la petita i mitjana empresa, majoria en el territori. En aquest cas, la universitat tarragonina pensa en la possibilitat que empreses d'un mateix sector puguin fer xarxa per demanar formacions a mida en funció de les seves necessitats conjuntes.

"Intentem trobar una solució a una problemàtica", destaca Pallarès. La demanda és la de trobar vestits fets a mida en comptes d'anar al mercat formatiu on hi ha títols i formacions que molts cops no s'ajusten a les necessitats concretes de les empreses. Justament la URV vol construir ponts des de fa molt temps per salvar la distància que sovint separa el teixit productiu del món universitari i els estudis superiors.

No es quedarà per tant en una illa. Es vol crear un ecosistema on conviuran formació i empreses, on interactuaran diferents agents: professors, experts i directius i professionals altament qualificats. La clau és generar sinèrgies amb el territori. "Es pot ampliar a qualsevol sector, a la pràctica sectors on hi hagi una empresa o grup empresarial amb necessitats i la capacitat de la URV d'oferir aquesta formació", raona Pallarès.

La URV encara no ha tancat més microcredencials amb altres empreses, després de Porta Aventura, però ja s'estan fent contactes i treballant en projectes de futur. Forma part del seu pla estratègic de docència potenciar les col·laboracions amb les empreses. "Per conèixer les necessitats de cada sector hem de parlar-hi i saber detectar-les. Hem detectat la necessitat d'interdisciplinarietat, dels recursos humans a la tecnologia o la intel·ligència artificial", explica el rector.

Potenciar la formació permanent i pensar-la des del punt de vista de l'empresa, de les seves necessitats. "Posem l'accent en la qualitat, prioritzem per davant de tot la feina ben feta. Volem que sigui el primer de molts projectes, un punt de no retorn", insisteix Pallarès.

Són títols propis reconeguts que responen a una estratègia europea. "D'oferta n'hi ha molta, però oferim qualitat i coneixement", afegeix Marta Nel·lo, directora del Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme de la URV (ICLEAT), peça clau dins d'aquest projecte.

El procés de creació de les microcredencials és àgil, per respondre així a les necessitats canviants de les empreses, mutables a mesura que es transformen els mercats i la demanda. Es pensa també en les empreses de mida mitjana i petita. "Més del 95% de les empreses a Catalunya són pimes, no volem deixar a ningú fora", destaca Pallarès. El camí per arribar-hi, planteja la URV, fer-ho a través d'associacions empresarials i clústers, per poder adaptar-ho a les necessitats.

"Busquem que les empreses i el teixit productiu agafin la batuta i confiïn i apostin per la formació. Sortiran més d'empreses, segur. És important escoltar les empreses del territori", destaca Nel·lo. La idea és prendre el pols de cada sector i del territori per detectar i entendre les seves necessitats. "Aprenem entre tots a saber respondre com universitat, és la font d'inspiració més important", raona.

També està pensat el model per poder adaptar-se a diferents perfils professionals. "És un format molt inclusiu i equitatiu, per a persones amb ganes de formar-se, tinguin més o menys formació. Ha d'estar oberta a tothom. Busquem el creixement professional", afegeix Nel·lo.

Notícies relacionades