La formació permanent dels treballadors és una de les obsessions de les empreses que aspiren a ser líders als seus sectors. Conscients de la demanda i de la dificultat d'orientar-se entre tanta oferta formativa, la Universitat Rovira i Virgili (URV) fa un pas endavant i s'estrena en les anomenades microcredencials. Una formació amb voluntat de cursa de fons que s'estrena amb 150 treballadors de Port Aventura, amb l'anomenada 'PAW Academy'.
La formació estarà feta a mida de les empreses que ho demanin. Per tant, és un vestit ajustat a les necessitats del teixit productiu. Res a veure amb l'oferta formativa dels graus, post graus i màsters.
La qualitat de la formació, homologable a escala europea, serà la principal bandera. Els estàndards venen definits per Europa i cada curs incorpora quins estàndards s'estan complint. Per tant, es poden reconèixer per qualsevol empresa internacional. És el principal aval de la qualitat de la formació en docència més enllà de tota la formació ja existent reglada. La URV entra com una de les primeres universitats catalanes a situar-se dins del mapa de l'oferta acadèmica de les microcredencials.
La URV ja ha posat en marxa la primera experiència a través del Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme (ICLEAT). L'aliança, amb un gegant com Port Aventura, té la voluntat de ser un punt de partida referencial. "Volem formar grans líders a tots els nivells", destaca Fernando Aldecoa, director general de Port Aventura.
Amb prop de 4.000 treballadors, el gegant de l'oci, el turisme i l'entreteniment de la Costa Daurada, vol que cada curs es formin professionals de totes les àrees del ressort. Els micro crèdits els han dissenyat de la mà els directius de Port Aventura amb els responsables de formació de la URV. Entre les directrius bàsiques, la innovació i el suport i desenvolupament del talent, per evitar que marxi a altres empreses. "Volem fidelitzar el talent, crear el sentiment de pertinença entre els nostres empleats", afegeix Aldecoa.
La idea és que sigui una formació canviant, curs rere curs. Port Aventura valora molt positivament la resposta dels seus treballadors, ja que és una proposta de lliure elecció. Van rebre més sol·licituds que les 150 places en oferta aquest primer curs de les noves microcredencials. "Tenim empleats compromesos amb la formació permanent, ens hem quedat curts", admet Aldecoa.
La proposta té la intenció de ser un punt de partida. L'acadèmia universitària de Port Aventura només acaba de néixer. La URV vol que sigui un camí de col·laboracions. "És un punt de no retorn en les dinàmiques de les dues institucions", destaca el rector, Josep Pallarès.
Un dels grans objectius de les microcredencials és anar de la mà de les empreses que ho vulguin per ajudar els seus equips a créixer a través de la formació. És un àmbit, el de la formació permanent, amb molta oferta i gran competència entre universitats i també escoles de negoci molt consolidades al llarg del territori, amb especial oferta i tradició a Barcelona.
"El nostre tret diferencial? El que oferim com a universitat és el nostre segell de qualitat. La formació permanent viu un boom arran de la pandèmia, sobretot online. El teixit productiu considera que és important la formació", destaca Marta Nel·lo, directora del Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme de la URV (ICLEAT), peça clau dins d'aquest projecte.
"El valor afegit no és només la formació, és la sostenibilitat i la digitalització. El desenvolupament dels equips és clau per un projecte a llarg termini. I havíem de tenir un partner de primer nivell", conclou Aldecoa.
El lideratge és justament un dels eixos estratègics de la nova formació de persones que ara s'impulsa. La persona ben formada com a clau per a adaptar-se als canvis i nous reptes de l'empresa. En el cas de Port Aventura, va dirigit a tots els seus caps, responsables de les diferents unitats de negoci, ja sigui dels parcs, dels hotels, oficines i també de tots els comandaments mitjans.
La URV entén així les microcredencials, que es poden anar sumant i acumulant al llarg del temps, en un itinerari professional que faci anar en paral·lel el món de l'empresa i els negocis a la universitat. Amb continuïtat, trencant la barrera que molts cops hi ha entre la formació i la carrera professional.