Tarragona ha registrat la tercera mitjana més alta de Catalunya amb un preu per habitatge nou de 148.753 euros i un preu per metre quadrat de 1.701 euros, amb un augment del 21% i del 2,4% en comparació amb l'any passat, respectivament. Així ho constata l'”Estudi oferta d'habitatges de nova construcció a Catalunya 2018”, promogut i coordinat per l'Associació de Promotors de Catalunya (Apce).
La superfície de mitjana de cada pis posat a la venda el 2018 a Tarragona va ser de 86,3 metres quadrats, registrant un augment del 5,5% respecte als 79,6 metres quadrats que va registrar de mitjana l'any 2017, quan va marcar el valor més inferior del principat.
Les comarques tarragonines que van pressionar a l'alça la mitjana de preus del territori van ser el Baix Camp (2.114 euros el metre quadrat) i el Tarragonès (2.111 per metre quadrat). En sentit contrari, els territoris que van impulsar a la baixa els preus van ser la Ribera d'Ebre (937 euros el metre quadrat) i el Montsià (902 euros el metre quadrat).
En dades globals de tot Catalunya, la mitjana de preu d'un habitatge nou en venda a Catalunya era al 2018 de 298.150 euros, és a dir, un 21,2 % més que el preu registrat en el 2017.
La mitjana de preu per metre quadrat d'un pis a estrenar en el conjunt de Catalunya es va situar en el 2018 en 2.821 euros el metre quadrat, un increment del 10,9% en relació amb el 2017. L'estudi també indica que en el 2018 el nombre de promocions de pisos nous es va situar en 1.214 projectes, 72 menys que el 2017, i el nombre d'habitatges nous posat a la venda van sumar 5.844 pisos, 31 menys que el 2017. En la presentació de l'informe, l'Associació de Promotors de Catalunya ha lamentat la lentitud de la sortida de la crisi econòmica que experimenta el sector i ha criticat les "dificultats" administratives per iniciar obra nova.
Una sortida "massa lenta" de la crisi econòmica
Aquestes dades reflecteixen una sortida "massa lenta" de la crisi econòmica, segons l'APCE. El seu president, Lluís Marsà, ha recordat que el sector immobiliari va tocar fons el 2013, amb vora 3.000 habitatges nous, i ha lamentat que en cinc anys "només" s'han construït 11.500 pisos. "Són xifres difícilment comprensibles i explicables", ha lamentat Marsà, que ha situat en al voltant dels 25.000, el nombre total de construccions que s'haurien d'haver assolit en els darrers anys.
Comentant l'escenari del 2018, ha explicat que l'augment de preus registrat es deu a les dificultats de tramitació urbanística amb què es troben els promotors a l'hora d'iniciar noves promocions. "S'està alentint l'oferta i tensant el mercat", ha argumentat. A més de criticar la lentitud de l'administració, Marsà ha demanat "seguretat jurídica" pel mercat immobiliari que no pot "estar pendent" de suspensions.
Pel que fa a la demanda d'habitatge assequible i veient l'augment de preus generalitzat registrat, Marsà ha reconegut que la situació és "dramàtica". "No acabem d'entendre com havent-hi una necessitat peremptòria d'habitatge de protecció oficial (HPO) les administracions públiques no en produeixen", ha dit. El president de l'APCE ha recordat que el 84% de les promocions d'hpo van anar a càrrec de privats i ha demanat es revisin a l'alça els preus de l'habitatge de protecció oficial perquè si no els comptes "no quadren" pels promotors.