L'Índex de Preus de Consum (IPC) a les comarques de Tarragona va augmentar nou dècimes al febrer, la mateixa xifra registrada al gener, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Pel que fa la variació mensual, la taxa ha pujat en dues dècimes, davant el descens de l'1,2% del mes anterior.
Els majors increments es van registrar en els serveis d'allotjament (+5,9%), transport (+1,7%) i oci cultura (+1%), mentre que els preus en vestit i calçat han caigut un 2,3%, en vestit un 2,7%, en electricitat un 2,4% i en equips de telefonia i fax un 4,9%.
En dades globals a tot Catalunya, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al febrer a l'1,1% i trenca així la tendència a la baixa dels tres mesos anteriors. La dada és una dècima superior que al gener, quan la dada interanual es va situar en l'1,1%. Pel que fa la variació mensual, els preus van augmentar tres dècimes. En aquest apartat, destaca l'increment dels preus en els transports (+1,5%) i l'oci i la cultura (+0,9%), mentre que els principals descensos es van registrar en el vestit i el calçat (-2,3%) i en l'habitatge, aigua, electricitat i altres combustibles (-0,8%). A l'Estat, l'IPC també va pujar un 1,1% interanual, una dècima més que al gener, quan la inflació també es va situar a l'1%.
La taxa interanual a Catalunya torna a pujar després de tres mesos consecutius baixant
D'aquesta manera, la taxa interanual a Catalunya torna a pujar després de tres mesos consecutius baixant, ja que a l'octubre es va situar al 2,4% i al novembre, desembre i gener els increments van ser de l'1,9%, l'1,4% i l'1%, respectivament.
La taxa anual de l'IPC va pujar en deu comunitats autònomes al febrer respecte al gener, es va mantenir en sis i va caure en una. Els majors increments van ser a Castella-la Manxa (+1,3%), la Comunitat Foral de Navarra (+1,6%) i el País Basc (+1,3%), amb una pujada de tres dècimes en totes elles. En el cas de Catalunya, es va comportar de la mateixa manera que la mitjana estatal, situant en l'1,1%, una dècima més respecte la taxa anual del gener.
A l'Estat, els grups que més han pujat en un any han estat el transport com a conseqüència de l'augment de preus de carburants
Els majors increments interanuals van estar encapçalats pels aliments i begudes no alcohòliques (+1,8%), pels restaurants i hotels (+1,7%) i per la categoria d'altres béns i serveis (+1,9%). Per contra, els productes que més van baixar de preu són els equips de telefonia (-18,2%), els paquets turístics (-6,2%) , els articles tèxtils de la llar i serveis hospitalaris (ambdós amb un descens del 2,5%) i l'oci i la cultura (-1,7%), entre d'altres.
Pel que fa la cistella de la compra a Catalunya, en un any s'han incrementat el preu de les llegums i les hortalisses, en un 10,6%, seguit de les patates i els seus preparats (+8,4%) i la reparació del calçat (+2,7%), mentre que el principal descens es va produir en els olis i grasses (-11,6%).
A l'Estat, els grups que més han pujat en un any han estat el transport (+1,8%), dos punts més que al gener com a conseqüència de l'augment de preus de carburants i lubricants, mentre que van baixar al febrer del 2018; junt amb els aliments i begudes no alcohòliques, que va augmentar la seva variació anual cinc dècimes i es va situar a l'1,4% per l'increment dels preus de les llegums i hortalisses. Per contra, a l'habitatge hi ha un descens de nou dècimes pel descens dels preus de l'electricitat i també hi ha una variació negativa en l'oci i la cultura, del -1,6%.