L'Indicador d'Economia ha celebrat -en col·laboració amb l'AEQT, la patronal química de Tarragona- una nova edició de la taula rodona sobre aquest sector, el principal motor econòmic del Camp de Tarragona. Com cada any, hi han participat dirigents de les principals empreses del clúster, que han analitzat el moment de salut del sector, amb una dinàmica de creixement sostinguda en el temps, però amb urgències històriques com els costos energètics o les infraestructures que necessiten solucionar per continuar sent competitius.
El sector químic espanyol va créixer durant el 2018 un 4% assolint la seva xifra de negoci rècord, amb 65.650 milions d'euros. En els últims 5 anys, el sector ha acumulat un creixement del 19%, una xifra que es dispara si posem l'antecedent abans de la crisi: la química espanyola ha incrementat el seu volum de negoci en un 32% des de 2007. Les empreses tarragonines certifiquen que la tendència és positiva, tot i una certa desacceleració a finals de 2018 que s'ha mantingut a començaments de 2019, i identifiquen en l'economia circular el principal segment d'oportunitats perquè aquesta dinàmica es mantingui en els propers anys.
No obstant això, les empreses químiques de Tarragona insisteixen en què els dèficits de competitivitat que porten anys sent un llast per als seus resultats estan frenant inversions, tant de les companyies amb presència a Tarragona, com d'altres que s'hi podrien instal·lar si es rebaixessin els costos energètics o es fes realitat la connexió ferroviària amb Europa en ample internacional. En aquest sentit, els representats de les empreses han manifestat la seva confiança en què després de les Eleccions Generals totes dues qüestions seguiran a l'agenda política per tal que comencin a concretar-se solucions. En el número de maig d'Indicador d'Economia s'ampliarà l'anàlisi d'aquestes i altres qüestions del sector químic tarragoní en un suplement monogràfic.