La Cambra de Comerç de Reus ha presentat aquest dimecres el Radar Cambra, l'enquesta de conjuntura econòmica que des de 2013 impulsa l'ens cameral amb el lideratge tècnic del Gabinet Ceres i el suport de l'Ajuntament de Reus. El Radar Cambra pregunta trimestralment a una mostra representativa de l'empresariat de la demarcació de la Cambra de Reus la seva percepció sobre el moment pel que passa l'economia. En aquesta edició s'han presentat els resultats del primer i segon trimestre d'aquest any 2019.
Entre moltes altres dades, els resultats constaten que el sotrac del tercer trimestre de 2018 en l'optimisme empresarial continua vigent, tot i que hi ha una tímida recuperació de l'optimisme cap al futur.
En concret, el nombre d'empreses que creien que al cap d'un any estarien millor que en el present va passar de ser el 53% a només el 23% entre el segon i el tercer trimestre de 2018. En els trimestres posteriors aquest indicador s'ha anat recuperant progressivament: 26% (4T 2018), 28% (1T 2019) i 31% (2T 2019), tot i que encara continua molt lluny de l'antecedent del segon trimestre de 2018.
Segons el director del Radar Cambra, Hildebrand Salvat, del Gabinet Ceres, els motius d'aquesta pèrdua d'optimisme empresarial s'han de buscar en "la caiguda de l'activitat econòmica, la manca de polítiques públiques de promoció econòmica, la situació d'inestabilitat política -en particular la que es viu a Catalunya- i el context turbulent de l'economia a nivell global". El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha posat el focus en què "l'optimisme empresarial acusa els dèficits que tenim al territori: falten inversions públiques i falta eficàcia de les administracions", posant com a exemple els retards en l'impuls "d'infraestructures com l'Estació Intermodal de Reus, l'abaixador de Bellissens o la descontaminació del pantà de Flix". Per la seva banda, el vicepresident Jaume Domènech -que a partir d'ara coordinarà aquest Radar Cambra- ha posat en valor "la importància de tenir sobre la taula indicadors de la percepció de les empreses per tal d'exercir la nostra funció de lobby davant les administracions i poder corregir aquestes mancances que pateix l'empresariat".
Poc preocupats pel Brexit
Aquesta edició del Radar Cambra ha avaluat també el que pensen les empreses del territori sobre el Brexit. A grans trets, i tot i reconèixer que la sortida del Regne Unit de la UE perjudicarà les exportacions, el turisme i als catalans que viuen a aquell país, les empreses del territori no viuen aquest procés com una gran amenaça, sempre que es faci amb un acord consensuat.
De tota manera, les empreses demanen a la Cambra que obri mercats alternatius, una línia d'acció en la que el president Jordi Just ha confirmat que "ja hi estem treballant, amb contactes empresarials amb diversos països estratègics, com és el cas d'Israel, on a la tardor hi farem una missió empresarial per buscar oportunitats a les empreses de la nostra demarcació".