Sense el contacte físic amb els clients, durant dos mesos angoixats mentre miraven de reforçar o crear nous canals de venda digital. Vuit setmanes de tristesa i patiment, de persiana baixada, d'aparadors foscos i magatzems plens. Amb la fase 1 els botiguers de la demarcació de Tarragona han vist una mica de llum, tot i que el camí serà dur i el destí incert. La reobertura del sector del comerç ha estat en bloc, gairebé en ple.
"No m'ho vaig pensar ni un segon, si podia havia de reobrir per començar a generar ingressos", destaca Melcior Bustos (El Lloro del Negrito i la Negrita). Amb el confinament, aquest fill de comerciants històrics de Tarragona (El Negrito i la Negrita) es va veure obligat a demanar un ERTO per totes les seves treballadores. Com tants d'altres botiguers. Ara ha reobert sota mínims, fent ell sol mans i mànigues per vendre a les seves dues botigues, prudent davant la desescalada.
El comerç no s'ho va pensar massa quan Tarragona va tenir el privilegi de reobrir les botigues físicament l'11 de maig. Fase 1. Llum verda, tot i que amb limitacions. La situació no és fàcil. Hi havia molta expectació per veure com responia la clientela. La reacció ha estat molt positiva. Només calia els primers dies de la primera fase del desconfinament donar un tomb per ciutats com Reus o Tarragona. Famílies senceres amb bosses, sortint de shopping. "En teníem moltes moltes ganes", explicava l'Anna Fernández, després de comprar al carrer Monterols. "Estem molt satisfets, ha obert pràcticament tothom i la resposta de la gent ha estat fins ara molt positiva", destacava Meritxell Barberà, presidenta de la Unió de Botiguers de Reus.
Els botiguers no les tenen, però, totes. Molts han optat per mantenir els ERTO a l'espera de veure com segueix la desescalada perquè el sistema no té la flexibilitat que voldrien. La recuperació de la normalitat, progressiva, és fonamental per tornar a omplir els calaixos i recuperar el personal que han hagut d'enviar a casa temporalment. "Tinc por quan veig la imatge d'algunes terrasses, sobretot a les nits", admet Bustos. La seva idea és esperar quinze dies, comprovar si Tarragona passa a la segona fase del desconfinament, i aleshores sí recuperar tot el personal.
De les seves dues botigues, Bustos en deixarà una. No serà l'únic que abaixarà la persiana d'algun local davant la situació de crisi. Si abans de la crisis del Coronavirus ja hi havia molts locals tancats a llocs privilegiats, com el Tomb de Ravals de Reus, la situació encara empitjorarà. Una idea compartida per molts comerciants.
L'alegria per la tornada no pot fet oblidar que l'emergència sanitària ha deixat tot el sector tocat i en una situació de molta incertesa. De l'evolució de la crisi econòmica i el número d'aturats dependrà que es tornin a recuperar les vendes d'abans de l'emergència. La demarcació de Tarragona acumula més de 10.000 expedients de regulació temporal d'ocupació, amb 50.000 afectats. Famílies en dificultats que no tenen capacitat adquisitiva per comprar com ho feien abans de la clatellada.
Tot i la reobertura de comerços, costarà molt (no se sap quan) recuperar certa normalitat. Si tot segueix com fins ara, la Generalitat ja ha anunciat la intenció de demanar al Govern espanyol que faci entrar Tarragona i l'Ebre a l'esperada fase 2. Una altra bona notícia perquè amb més mobilitat i més gent al carrer, també al sector de la restauració, es genera més dinamisme a les botigues. L'excepcionalitat de la situació obliga, però, els botiguers a potenciar l'únic canal de venda que els va quedar en la part més dura del confinament. De la dificultat i adversitat, fer-ne virtut. Internet.
Han sorgit iniciatives arreu per fomentar la digitalització comercial. Tant la Unió de Botiguers de Reus, amb una campanya per donar suport als seus associats i oferir-los assessorament, com la Cambra de Comerç de Reus han apostat per la venda online a través per exemple de noves plataformes. Hi ha unanimitat al pensar que reforçar l'ecommerce no és un assumpte conjuntural. El Mercat Central de Reus, que ja abans de la crisi sanitària havia posat en marxa la venda a través d'internet dels productes de les seves parades, per distribuir-los a casa, aprofita aquest canal de distribució per fer-se fort en un moment complicat per la venda física.
Incertesa (una més) amb les rebaixes
El sector ha viscut amb desconcert les instruccions confuses sobre l'opció de fer rebaixes durant el desconfinament progressiu per part del Govern central. Salvador Illa, ministre de Sanitat, va assegurar públicament que estaven prohibides tot i que al BOE s'assegurava que es podien dur a terme sempre que s'evitin aglomeracions i es guardi distància de seguretat entre venedor i comprador. Les patronal Foment i Pimec han exigit al Govern espanyol que aclareixi per escrit si es poden fer o no rebaixes, ofertes i promocions. Hi ha gran preocupació entre els comerciants perquè denuncien que la disparitat de criteris entre ministeris i la indefinició deixa el sector en fals i sense seguretat jurídica. No és el primer cop que passa, però amb les Rebaixes s'ha tornat a evidenciar. Olla de grills.
Botiguers modèlics
Els comerciants de la regió del Camp de Tarragona i l'Ebre, parlant en termes de la Covid-19, tenen un avantatge respecte a l'àrea metropolitana, que encara viu immersa en la fase 0, amb molts pocs avenços per culpa del seu alt nivell de contagis i sense cap opció de fer negoci amb vendes físiques si no estan dins del sector de l'alimentació o els serveis essencial. Els botiguers tarragonins han respost amb un alt grau de professionalitat al repte que suposa tornar a obrir en confinament i amb risc de contagi. Tots els comerços atenen els seus clients amb mascareta, guants i en molts casos amb mampares per protegir els productes quan són aliments. Ni un pas en fals i pràcticament cap mala praxis.