L’entitat considera que l’equip de govern del consistori tarragoní és dèbil i que hauria d’estar format per 14 regidors, insinuant un pacte entre ERC i PSC.
“L’Ajuntament no ens fa gaire cas”. El president d’Empresaris de Tarragona (EdT), Sebastià Cabré, lamentava que el consistori no adoptés les propostes que aquesta entitat li havia fet arribar des que va esclatar la crisi de la Covid-19 i, fins i tot, que no es reunissin més cops per trobar solucions a la situació actual del teixit econòmic de la ciutat. “L’última que reunió que vaig tenir amb el regidor d’Economia Jordi Fortuny va ser fa unes setmanes i encara va ser telemàtica, quan això ara ja no cal”, explicava a manera d’anècdota Cabré, que assegura que en aquella reunió li va fer saber al regidor Fortuny que Tarragona hauria d’afanyar-se si vol presentar projectes que siguin finançats pels més de 140.000 milions d’euros que la Unió Europea ha destinat a Espanya amb motiu de la Covid-19, el 60% dels quals, segons Cabré, són per a reactivació econòmica. “El primer termini per a presentar projectes s’obre el 15 de setembre i finalitza el 15 d’octubre. Això l’Ajuntament no ho sabia fins que li vam dir nosaltres. Si no aprofitem aquesta primera finestra, serà més difícil que les propostes que presentem siguin aprovades més endavant, quan els recursos seran inferiors”, diu el president d’EdT.
Cabré ha destacat dos projectes principals que podrien estar subjectes a aquest finançament europeu: la Rambla del Mar i un tramvia del Camp de Tarragona. El primer és un projecte ambiciós que permet recuperar la façana marítima de la ciutat treien la via del ferrocarril des de la Tabacalera i fins a l’Arrabassada. El tren passaria per l’interior i l’estació de Tarragona s’ubicaria en l’antiga estació de la Secuita o en els terrenys d’Horta Gran. Tant per aquest projecte com el del tramvia, cal, segons Cabré, un acord supramunicipal, de l’àrea metropolitana tarragonina.
El president d’EdT afirma que cal que l’Ajuntament s’endeuti per a reactivar els diferents sectors econòmics de la ciutat o, si no, serà massa tard. Sebastià Cabré ha assegurat que el consistori no ha de posar pals a les rodes a inversions que ja estan en marxa, com les de Mas d’en Sorder, relacionades amb el Club de Golf Costa Daurada, lloc on s’ha fet la compareixença de premsa, tot assegurant que l’esmentat club pot ser un pol d’atracció important de turisme esportiu, que aporta valor afegit. “No pot ser que dues persones d’un partit minoritari a l’Ajuntament bloquegin projectes com aquest”, ha dit Cabré en referència a la CUP i ha assegurat que cal que l’Ajuntament tingui un govern més sòlid, de 14 regidors, és a dir, la suma entre ERC i el PSC.
Cabré ha demanat la creació d’una taula estratègica de recuperació del comerç de la qual, ha dit, l’Ajuntament n’ha de formar part. En aquest sentit, Héctor Álvarez, vocal d’EdT i representant de l’Associació Botiguers de Tarragona ha reclamat un pla d’ocupació dels baixos de la ciutat, molts dels quals estan tancats per la crisi econòmica. D’altra banda, Cristian Compte, també vocal d’EdT i membre de Nits Q, entitat de l’oci nocturn de la ciutat, també ha reclamat que l’Ajuntament deixi obrir les discoteques de la ciutat fins a les tres de la matinada perquè els locals compleixen totes les normatives de seguretat: “El ministeri de Sanitat ens va avalar. Estant tancats, el jovent se’n va a les platges a fer botellades”. De fet, Cabré ha explicat que li van proposar a l’Ajuntament utilitzar espais públics oberts de la ciutat, com la Plaça dels Carros o la plataforma del Miracle —que fa anys que està tancada per desperfectes— per a fer festes a l’aire lliure amb la presència de tots els locals d’oci nocturn de la ciutat. “Allí es garantirien les mesures de seguretat. Els hi vam dir —a l’Ajuntament— a mitjans de juny, els hi va semblar bé però no hem tornat a saber-ne res. Ara ja és tard, l’estiu ja s’acaba”.
EdT ha presentat també un decàleg per a recuperar el teixit econòmic de la ciutat:
- Valoritzar les inversions privades del territori que es fonamentin en les estratègies de ciutat.
- Creació de l'Agència de Cooperació i inversió empresarial
- Atracció de projectes de l'economia circular
- Impuls de la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transició Digital a la URV
- Creació de l'Agència de Gestió de destí turístic 'Tarragona 365'
- Projecte d'incentivació del consum a Tarragona
- Projecte Tarragona Healthy
- Projecte de recuperació de espais comerç
- Taula Estratègica 'Reinventem Tarragona'
- Impuls de l'Àrea Metropolitana de Tarragona