El sector ha generat més de 10.000 llocs de treball en els darrers mesos i el Clúster TIC Catalunya Sud no n'ha estat una excepció.
El Clúster TIC Catalunya Sud preveu tancar l'any amb un increment de projectes del 15% respecte l'any anterior. El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació surt reforçat d'un any "complex" per la pandèmia. "Ha sigut una oportunitat per progressar", ha valorat el seu president, Pablo Mazón. Del clúster amb seu a Reus n'han sortit l'aplicació de seguiment i vigilància de l'evolució de la covid-19 de la Generalitat, una plataforma de teleassistència mèdica en línia, impressió en 3D de mascaretes o elements per respiradors, i fórmules de venda en línia per a petits productors. Alhora, l'escola de l'associació forma joves a demanda de les empreses i vol prioritzar àmbits en auge com el 5G, la ciberseguretat i el blockchain.
Les necessitats sorgides arran de la pandèmia ha impulsat l'activitat de les empreses TIC. A Catalunya aquest sector ha generat més de 10.000 llocs de treball en els darrers mesos i el Clúster TIC Catalunya Sud no n'ha estat una excepció. L'oferta de llocs de feina i la demanda per part de les empreses ha seguit creixent, amb una mitjana d'un 15% més de projectes, segons han explicat aquest divendres els responsables de l'ens. El clúster suma prop de mig centenar d'associats, amb una facturació global d'uns 1.000 MEUR, i dona feina directa a més de 1.500 persones
La necessitat de digitalització de les empreses es troba al darrere d'aquesta dinàmica positiva. "Tenim clar que aquesta tendència no només sortirà reforçada de la covid, sinó que s'hauria de reforçar per part de les administracions públiques", ha assenyalat el president del Clúster TIC Catalunya Sud, Pablo Mazón. A més, ha reflexionat que la digitalització de qualsevol procés "no hauria de sorgir nomes fruit d'un problema" sinó que s'ha de fer sempre "sota la visió de voler optimitzar processos, reduir costos i tenir un model que sigui escalable".
El paper de l'Escola TIC
El clúster amb seu a Reus ofereix un projecte únic a l'estat espanyol que ofereix la formació especialitzada que demanden les empreses del territori. Un dels avantatges que presenta respecte altres entorns és que capacita els alumnes de forma molt més especialitzada i en períodes més curts, segons ha assenyalat el Clúster Manager, Gabi Domènech. Ara mateix, el grau d'inserció laboral dels alumnes que completen la formació és del 70%.
En poques setmanes acabarà el darrer curs de l'edició d'enguany, que ha comptat amb 62 alumnes. Domènech ha apuntat també que, a banda de la capacitació de perfils transversals a demanda de les empreses, també recapaciten per al sector tecnològic joves formats en altres disciplines com ara enginyeries, física o matemàtiques. A curt termini es treballa en formacions al voltant del 5G, la ciberseguretat i el blockchain, uns àmbits de programació amb una demanda que anirà clarament a l'alça.