A la caça del nou consumidor de proximitat

Noves iniciatives empresarials busquen atreure el nou perfil de comprador més digital i amb més ganes de comprar a prop de casa

Josep Maria Vallvè, Carles Vallvè i Álvaro Díez són els impulsors de l’aplicació Al Mercat, enfocada al consum de proximitat. FOTO: XAVI JURIO.
Esteve Giralt / Tarragona

Un nou comprador que cada cop mirarà de comprar més a prop de casa, deixant que es facin malbé menys aliments a la nevera, triant productes més sostenibles i de productors locals, sortint a comprar menys cops i fent comandes cada cop més grans. Darrera d'aquest nou perfil, apareixen empreses amb les xarxes preparades per atraure els nous compradors. Una start-up reconeguda per la URV, Al mercat, tarragonina, està impulsant la compra de proximitat, als mercats de producte fresc, a través d'internet.

La iniciativa empresarial, impulsada per tres joves de Tarragona, Josep Maria Vallvè, Carles Vallvè i Álvaro Díez, amb experiència en el món del màrqueting i l'enginyeria, vol donar una eina atractiva pels compradors digitals que volen fer-se portar a casa o només anar a recollir productes frescos de primera qualitat. El comprador de mercat de tota la vida, que valora la proximitat i la qualitat, però adaptat en una situació de pandèmia, en un món cada cop més digital, i pensant ja en el post-COVID.

Al Mercat ja té un recorregut, de fet va sorgir abans del Coronavirus, i s'ha accelerat amb el canvi en els hàbits de consum. Cada cop treballen amb més mercats i paradistes, els seus clients, i cada cop omplen més neveres a Catalunya, sense tancar-se la porta per res a sortir a l'estranger i a la resta de l'Estat.

El mercat de Tarragona, però també el de Mataró, Sitges, Valladolid o fins i tot Guadalajara (Mèxic), venen part dels productes frescos amb l'aplicació tarragonina. Ja donen servei a més de 75 parades i segueixen creixent. La idea de negoci és senzilla, però amb diversos valors afegits, com la possibilitat de comprar en funció de la recepta que vols fer a la cuina de casa. Si has pensat que aquest diumenge faràs una caldereta de llamàntol, l'aplicatiu informàtic et prepara els productes que necessites per la comanda digital en funció del número de comensals. No cal mirar receptes ni calcular res.

L'essència, valors afegits a banda, una botiga en línia que permet als compradors omplir la nevera amb producte fresc, al gust i al tall, exactament de la mateixa manera que si el compressin a les seves parades de confiança, però fent-ho sense sortir de casa a través d'una pàgina web. Si es vol, el peix, la carn, la fruita o la verdura arriben a casa, perquè també ofereixen la logística. Si no, pots fer la compra i passar-la a recollir tu mateix però sense esperes ni cues.

Acostumen a ser compres grans, d'un cost mitjà de 120 euros, amb clients que fan la seva comanda cada 15-20 dies per omplir la nevera i guardar també part dels productes al congelador. No és una compra freda. El client es pot comunicar directament amb la seva parada a través d'un xat d'atenció al client.

Experiència i fracàs

No és aquest un bolet sorgit del no res. Darrera d'Al Mercat hi ha l'experiència amb un projecte també innovador (El Comprador), d'èxit durant alguns anys, que va acabar fracassant. De fet, els impulsors divulguen l'experiència en forma de llibre (El batacazo emprendedor, editoral Verssus) - candidats al millor llibre d'empresa 2020 als premis Knowsquare- perquè estan convençuts que el fracàs enriqueix.

"La pandèmia ha canviat la compra física i els hàbits de consum", coincideix Álvaro Díez, una de les tres ànimes del projecte, llicenciat en Dret i MBA, actualment professor a la URV i amb 15 anys d'experiència en càrrecs executius de màrqueting. "Ara mengem més a casa i sortim menys. És la tempesta perfecte", explica Díez. "El client de proximitat que compra producte fresc és el client més fidel", afegeix.

La Unitat de valorització de la Fundació URV ha donat suport Al Mercat per l'obtenció de la categoria start-up. És un reconeixement que es fa a empreses innovadores i amb valor afegit liderades per estudiants i Alumni URV.

"El 99% d'emprenedors no contemplen el fracàs, és tabú, cap emprenedor ho explica; un emprenedor és un màquina de superar obstacles", afegeix Díez. La nova aventura està aprofitant l'oportunitat sorgida amb la pandèmia per accelerar el creixement però també lluiten ara en un escenari amb molta més competència. Asseguren que el preu no serà un element clau per aquest tipus de compres digitals de mercat. Ja ho estan experimentant. "El que més valora el client és la relació entre el què rep i el preu. El consumidor digital s'ha refugiat en allò essencial durant la pandèmia, i entre les coses més essencials hi ha el menjar", destaquen. Bona compra i bon profit.

Notícies relacionades