La necessitat de fomentar les competències tecnològiques entre estudiants cada cop més joves és el mercat en el que s'ha consolidat aquesta empresa nascuda el 2012 i que és el partner de referència dels centres educatius de la demarcació de Tarragona en aquest camp. La robòtica, la impressió 3D, la intel·ligència artificial i, en general, tot allò que té a veure amb la ciència i la tecnologia són els àmbits en els que Petits Enginyers posa els seus coneixements avançats al servei de l'educació.
"Veiem la tecnologia no com una assignatura específica sinó com una eina transversal al servei de l'aprenentatge en qualsevol camp", explica Adrià Garcés, director de projectes de l'equip de Petits Enginyers. "Igual que dominar un ordinador no és una activitat per se, la robòtica i en general la tecnologia serveix per a ensenyar i aprendre continguts com la història, és una qüestió de conèixer les opcions i adaptar-les", argumenta. Petits Enginyers posa el focus en la innovació a l'hora d'usar la tecnologia en el camp educatiu, una estratègia que els obliga a estar "constantment actualitzats".
Des de 2012 han col·laborat amb més de cent escoles de Tarragona i Barcelona
Va ser així des del seu naixement al 2012, quan l'Adrià, que llavors estudiava enginyeria, ja va constatar que "el sistema educatiu anava pel darrere de l'evolució de la tecnologia". Va ser llavors quan "vam identificar aquest gap i vam crear l'empresa per omplir-lo". Des dels seus inicis en què van ser pioners amb la impressió 3D, han passat de les 5 escoles a les que van començar a prestar servei fins a superar el centenar, tant a l'àmbit privat com al públic, amb un ventall de cursos que cada cop comença més aviat ja que amb la tecnologia, com en gairebé tot, "quan abans es comença, millor".
El seu catàleg de serveis és molt divers: "Fem tallers, assignatures curriculars extra-escolars, formació del professorat, activitats a empreses, etc., tan en formats puntuals com més permanents", detalla l'Adrià. També organitzen campus durant els períodes de vacances i estan explorant adaptar el seu producte per a establiments turístics, atenent la creixent demanda social que les vacances siguin productives des del punt de vista educatiu.
L'equip el formen una desena de professionals entre els coordinadors i els que executen els programes en qualsevol de les seves modalitats. En els darrers anys, la seva facturació ha crescut progressivament a un ritme sostingut d'un 20%. Diversos premis com l'Open Future, el Yuzz, a la First Lego League, el del Consell Social de la URV o el de la CEPTA avalen una trajectòria que assumeix el repte de seguir trencant estigmes, per exemple, impulsant les vocacions tecnològiques femenines o trobant les millors aplicacions educatives d'eines tan disruptives com la generació de continguts amb intel·ligència artificial.