El Complex Industrial de Repsol de Tarragona ha commemorat el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica que se celebra cada any el 5 de març informant que al 2017 s'han acomplert els objectius plantejats en el Pla de Reducció d'Emissions de CO2 i ha certificat que ha evitat una emissió de més de 400.000 tones de CO2 al Complex Industrial de Tarragona, la qual cosa equival a les emissions anuals d'una ciutat europea de més de 90.000 habitants.
Al voltant del 60% dels costos operatius de les instal·lacions del Complex Industrial de Tarragona corresponen al consum d'energia, per això la companyia Repsol vol a avançar en l'optimització energètica i la reducció de diòxid de carboni per millorar la seva competitivitat.
Les iniciatives que està desenvoupant Repsol se centren principalment en l'ús de combustibles amb menys contingut en carboni i en la millora de l'eficiència energètica dels processos productius. L'any 2012 es va assolir la primera fita amb la substitució del combustible líquid -fuel- per gas natural, que té un factor d'emissió de CO2 inferior al del fueloil, cosa que va permetre reduir en un 10% el nivell d'emissions. En els anys següents la companyia ha apostat per les inversions i accions de millora de l'eficiència energètica que van permetre assolir, al 2015, una reducció del 25%, un any abans del que havia previst.
Algunes de les mesures que s’han portat a terme al CI són la substitució de les turbines de vapor per motors elèctrics i la presa de mesures per a la recuperació de gasos de torxa, integració energètica entre plantes productives, reducció dels productes reprocessats, optimització de les condicions d'operació de les columnes de destil·lació, substitució d'intercanviadors de calor convencionals per noves tecnologies, instal·lació d'aïllament tèrmic en els tancs d'emmagatzematge de productes i realització d'auditories energètiques en les unitats productives.
Repsol ha pres mesures per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle
La companyia ha informat que considera l'eficiència energètica com una de les vies amb més potencial per mitigar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. En els últims anys han impulsant plans i objectius més ambiciosos per reduir la intensitat energètica i de carboni de totes les operacions per donar resposta a la reducció d'emissions.
Entre 2006 i 2013 la companyia es va comprometre a retallar l'emissió de CO2 en 2,5 milions de tones i a la fi de 2013 es va assolir aquest objectiu, i es va aconseguir una reducció de 3,1 milions de tones de CO2. A principis de 2014, es va definir un nou pla de companyia amb l'objectiu de reduir 1,9 milions de tones addicionals al 2020, fins arribar a la fita de 5 milions de tones. A la fi de 2017, s'ha aconseguit una reducció acumulada de 4,5 milions de tones de CO2.