La parada plurianual de manteniment de les unitats d'OP/SM (Òxid de Propilè/Estirè Monòmer) i derivats (Poliols polimèrics, Poliols flexibles i Glicols), dins l'àrea de química derivada del complex industrial de Repsol a Tarragona, arriba aquesta setmana a l'equador temporal.
Després de 23 dies, els objectius prioritaris de zero accidents personals, zero accidents industrials i zero incidents mediambientals s'estan complint. Pel que fa als treballs programats, el grau d'avenç és del 40%. La resta de les àrees del complex industrial, com ara les plantes de l'àrea de combustibles o la planta d'olefines (cracker), continuen funcionant amb normalitat.
El pic màxim d'afluència dels treballs implicarà fins a 2.700 treballadors
Una de les actuacions més destacades és la substitució del cremador de la planta química de derivats de Tarragona. De la mateixa manera que va passar a les torxes de les unitats de Polipropilè i d'Olefines fa dos i quatre anys, respectivament, Repsol ha aprofitat la parada a l'àrea química del complex per canviar el cremador d'OPSM (Òxid de Propilè/Estirè Monòver) i derivats (Poliols polimèrics, Poliols flexibles i Glicols). Per al director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, aquesta és una de les actuacions més destacades de la parada d'aquest 2024, que compta amb el pressupost més gran de la seva història: 100 milions d'euros destinats a inversions i 50 milions d'euros a manteniment.
La parada suposa un pressupost total de 150 milions d'euros
A banda de la substitució del cremador de la torxa, que compta amb un pressupost de 4 milions d'euros, Sancho també ha destacat les millores en eficiència energètica, en capacitat de producció i en digitalització. En aquest sentit, ha destacat l'electrificació de les màquines que, segons Sancho, "permetrà reduir més de 104.000 tones d'emissions de CO2 anuals".
La reducció d'emissions de CO2, la circularitat i la digitalització són les prioritats
En la línia de la descarbonització, el director també ha subratllat la instal·lació de nous oxidadors tèrmics regeneratius (RTO) per un import de 20 milions d'euros que "el que faran és reduir les emissions de compostos orgànics volàtils (COV) a l'atmosfera".
Les tasques d'inspecció i manteniment suposen 600.000 hores de treball
Durant la parada, la companyia també preveu invertir en la millora de la producció de la planta d'OPSM per 44 milions d'euros a través d'un nou reactor d'oxidació, un nou compressor i la modificació dels equips existents. També es destinaran 22 milions d'euros a un nou compressor elèctric i 6 milions d'euros a l'eliminació de les limitacions de càrrega. Tot plegat, amb l'objectiu de "millorar en la descarbonització, el creixement de la producció i la diferenciació de la planta", tal com ha afegit Sancho.
La parada de l'àrea química del complex de Repsol a Tarragona s'allargarà fins a set setmanes. La previsió és que torni a estar operativa a principis del mes de març. Aquesta setmana, coincidint amb l'equador de la parada, s'ha assolit el pic màxim d'afluència de treballadors, arribant a les 2.700 persones.
Les principals actuacions
A la planta principal d'OP/SM, a més dels treballs ordinaris de cada Parada General, com ara neteja, inspecció, revisió, reparació, substitució o actualitzacions tecnològiques als equips per garantir el funcionament adequat durant el següent període d'operació de la unitat, habitualment per 6 anys, en aquesta Parada General de 2024 les actuacions i inversions més rellevants son:
Actualització tecnològica del tip (cremador) d'OPSM. Una de les principals modificacions que es durà a terme durant la parada és la substitució del tip (cremador) de la torxa d'OPSM, com ja es va fer a les torxes de les unitats d'Olefines (cracker) i de Polipropilè. Se substituirà per un nou model que, utilitzant la millor tecnologia disponible al mercat, aconsegueix reduir substancialment el fum produït en cas d'activar-se la torxa, i la quantitat de vapor necessari per a això, suposant alhora una reducció de les emissions de CO2. S'assoleix així una millor combustió dels hidrocarburs i una millora de l'impacte visual i sonor en els episodis de torxa, cosa que en definitiva suposarà una disminució notable de l'impacte que el funcionament genera en l'entorn del complex industrial.
Instal·lació de nous RTO (Oxidador Tèrmic Regeneratiu). Un altre dels treballs destacats és la instal·lació de noves unitats de RTO més eficients que reemplaçaran el Regenox actual (unitat de funcionament similar instal·lada com a millor tecnologia disponible fa uns vint anys). Amb una eficiència tèrmica superior (fins al 97%), i una eficiència molt més gran en la reducció d'emissions de COV (Compostos Orgànics Volàtils) s'aconsegueix una millora de l'impacte mediambiental d'aquesta planta. Els RTO suposen avui dia la millor tecnologia disponible, ja que eliminen més del 99% dels COV amb el mínim cost energètic possible.
Electrificació. Es deixaran preparades les connexions necessàries perquè es puguin substituir, en uns mesos, les principals turbines de vapor motrius dels compressors i bombes clau de la unitat, per motors elèctrics, cosa que millorarà l'eficiència energètica de les instal·lacions i evitarà l'emissió de 104.000 tones de CO2 anuals.
Millores de rendiment i modificacions a la planta d'OPSM. Es fan modificacions i millores de rendiment a la planta d'OPSM que aconseguiran una reducció del seu impacte mediambiental, alhora que un estalvi econòmic.
Millores tecnològiques a les unitats de Poliols Flexibles i Polimèrics. S'estan fent millores tecnològiques a la unitat de Poliols Polimèrics que permetran obtenir un producte de major qualitat amb les característiques demandades pel mercat.