Com és habitual quan la renda disponible dels consumidors pateix sotragades, hi ha un viratge cap a les decisions de compra fonamentades en el preu. Les empreses del sector ho saben i ho perceben, en un context en el que, como no pot ser d'altra manera, la cistella de la compra també s'ha encarit. "Si volem sobreviure no podem fer una estratègia de preus baixos -apunta Juli Tecles, de Borges-, això seria un suïcidi, hem de refermar l'aposta per la qualitat, els productes diferenciats i la innovació".
Ferran Huguet, d'Unió, assumeix que "l'alimentació és el gran sacrificat de la renda, perquè és de les primeres coses que es retallen" i denuncia que "les cadenes de distribució tenen molta força i nosaltres, els acabem pagant la factura". Huguet lamenta que "molts productors estiguin en pèrdues mentre les cadenes de distribució mantenen marges de benefici". I coincideix en què "l'alternativa és buscar productes molt vinculats a la salut i nínxols com els vegans".
Àlex Astruc creu que "els consumidors canvien d'hàbits, estan en el seu dret, hem de ser flexibles i adaptar-nos a les situacions que es van donant". En aquest sentit, Rodrigo Freijanes, d'Andreu Pintaluba té clar que davant d'aquest context marcat per consumidors que va a la baixa és bàsic "optimitzar processos" i "reduir costos, per això assessorem els nostres clients perquè triïn productes que milloren la capacitat sanitària i l'aprofitament de l'alimentació animal i ser, així, més competitius".
Un repte, el de l'eficiència, que es reflecteix en els projectes d'innovació. Ignasi Papell, d'Eurecat, explica que "els projectes que tenen a veure amb l'estalvi de costos s'incrementen, en àmbits com la robòtica, la sensorització, l'eficiència energètica i de processos, etc., però convé no oblidar que altres reptes d'innovació més a llarg termini com la descarbonització, l'impacte ambiental, la digitalització també són una manera de seguir sent competitius, i a més cal aprofitar les grans ajudes actuals".