Qualitat, innovació i diferenciació, antídots a la inflació i la reducció de marges

El sector agroalimentari s’adapta a un entorn marcat per la incertesa, l’increment de costos i la disminució de renda disponible dels consumidors

Dani Revenga / Reus

El sector agroalimentari està acostumat a recalcular estratègies en entorns turbulents. Ho ha demostrat durant les successives sacsejades econòmiques dels darrers quinze anys i ho està tornant a fer en l'entorn actual, marcat per la inflació desbocada i la cadena d'impactes que provoca: increment de costos, disminució de la renda disponible dels consumidors, reducció de marges i, en definitiva, incertesa. Amb aquest mar de fons, les empreses afinen els seus antídots: els productes de qualitat, la diferenciació i l'aposta per innovar són les millors receptes, convençuts que competir per preu és una estratègia perdedora.

Juli Tecles, de Borges, considera que el moment actual "marcada per una inflació sense precedents, venim d'una pandèmia i tenim un conflicte bèl·lic que ja fa un any que dura i que té un gran impacte sobre el cost de l'energia i les matèries primeres". Tecles alerta que la situació "és persistent, ha deixat de ser un context circumstancial d'un o dos trimestres, ens hi hem d'adaptar".

Ferran Huguet, d'Unió, coincideix en què l'encariment de l'energia repercuteix en la competitivitat del sector i alerta que "la manca de subministraments, com els envasos de vidre, paper, cartró, també és un gran problema, hem hagut de deixar encàrrecs de clients per manca d'envasos". Un segment en el que "l'encariment del vidre perquè hi ha més demanda que oferta també provoca incerteses". Una tempesta perfecta a la que s'afegeixen els factors climàtics, com la gelada de 2022 o l'actual sequera.

Àlex Astruc, de Florette, posa el focus en la incertesa: "Després de la Covid se suposava que havíem de recuperar la normalitat, però ens hem trobat una successió de turbulències que fan que els plans a cinc anys siguin impossibles, els fem a tres i no ens les creiem". Astruc assumeix que "s'ha instal·lat la dinàmica de què passaran coses que ens obligaran a canviar els plans". Un context en el que el canvi climàtic provoca "situacions que no havíem vist mai, per exemple en algunes matèries primeres".

Des d'Andreu Pintaluba, Rodrigo Freijanes descriu la contradicció entre "una demanda que pujarà entre un 15% i un 20% fins al 2030" i una producció "que no va al mateix ritme". "La guerra d'Ucraïna ha accentuat aquest fenomen ofegant a molts productors: Europa es la regió del món on més està caient la producció i l'exportació", apunta. Freijanes creu que "l'abastiment està garantit, però la nostra presència al món està caient per la nostra particularitat normativa i els elevats costos, no som competitius".

JULI TECLES - BORGES

"La situació d'inflació és persistent, ha deixat de ser un context circumstancial d'un o dos trimestres, ens hi hem d'adaptar"

FERRAN HUGUET - UNIÓ

"La manca de subministraments com els envasos de vidre, paper i cartró, i el seu encariment, també és un gran problema"

ÀLEX ASTRUC - FLORETTE

"La successió de turbulències fa que els plans a cinc anys siguin impossibles, els fem a tres i no ens les creiem gaire"

RODRIGO FREIJANES - ANDREU PINTALUBA

"La col·laboració entre empreses genera sinergies, tant a nivell d'eines com també en l'àmbit de l'economia circular"

IGNASI PAPELL - EURECAT

"Els projectes d'innovació que tenen a veure amb l'estalvi de costos s'incrementen, però convé no oblidar que altres reptes d'innovació més a llarg termini"

SUSANA PRADO - CLÚSTER TIC

"La clau és que el sector tecnològic estigui al costat de l'agroalimentari per impulsar la seva transformació amb solucions col·laboratives"

ALBERT BORONAT - REDESSA

"El Hub crea un ecosistema per ajudar a les empreses a enfrontar-se als seus reptes, perquè tinguin més recursos per fer-ho amb garanties"