El Clúster TIC Catalunya Sud comença el 2025 consolidant la seva presència al territori amb l'obertura d'una co-seu a Móra la Nova, treballant conjuntament amb COEbreLAB per impulsar projectes tecnològics i digitals a les Terres de l'Ebre. Aquesta iniciativa aprofitarà al màxim les oportunitats dels Fons de Transició Nuclear, amb l'objectiu de reforçar els vincles amb empreses i institucions locals i de contribuir a la diversificació econòmica de la regió.
Amb l'inici d'aquesta nova etapa, el Clúster TICSud reafirma el seu compromís amb el desenvolupament tecnològic i social de la demarcació de Tarragona. Aquest any entre els reptes principals del Clúster hi ha incrementar l'ecosistema empresarial del TICSud, mantenir el suport a les empreses associades i captar nous projectes europeus. Tot plegat, amb el focus posat en l'avenç tecnològic que transforma indústries i processos de manera constant.
Entre les tendències emergents que marcaran aquesta transformació global al 2025 destaca la intel·ligència artificial, que continuarà revolucionant sectors clau. Més enllà de les eines habituals de creació de continguts amb IA ens fixarem, i molt, en els agents. Sistemes d'IA capaços de realitzar tasques complexes i que obren noves possibilitats d'automatització i eficiència, tant en entorns laborals com domèstics. Aquesta evolució promet redefinir la manera com vivim i treballem, impulsant una nova era de productivitat.
Els avenços en sostenibilitat esdevindran també essencials. Panells solars de nova generació, bateries més duradores i sistemes de captura de carboni seran protagonistes en la transició energètica. Les ciutats intel·ligents gràcies a tecnologies de l'Internet de les Coses adoptaran tecnologies més sostenibles com enllumenat eficient i transport net; mentre que en entorns rurals s'aprofitaran les eines digitals per optimitzar la gestió dels recursos naturals i minimitzar l'impacte ambiental.
Tenim clar que el desplegament massiu del 5G donarà un nou impuls a l'Internet of Things (Iot), connectant dispositius en xarxes més ràpides i eficients. Aquest avenç permetrà la digitalització de serveis urbans com el transport públic o la gestió de residus, i transformarà sectors com l'agricultura amb sensors i sistemes automatitzats. En el turisme, per exemple, la tecnologia permetrà oferir cada cop experiències més personalitzades i adaptades a l'usuari en temps real.
Al llarg dels propers mesos caldrà també parar especial atenció a la computació quàntica, que es perfila com una altra de les grans tendències que redefinirà sectors estratègics. Amb el seu potencial per resoldre problemes impossibles per a la computació clàssica, aquesta tecnologia podrà revolucionar camps com la criptografia, la recerca mèdica o l'optimització de processos industrials obrint la porta a innovacions sense precedents.
També cal destacar el desenvolupament de xarxes privades 5G. Aquestes xarxes permetran que empreses i sectors industrials comptin amb una infraestructura de connexió personalitzada, segura i ultraràpida. Això impulsarà la fabricació intel·ligent, l'automatització logística i l'optimització de la cadena de subministrament obrint noves oportunitats per a la competitivitat empresarial. Això permetrà fer créixer altres tecnologies com la robòtica col·laborativa avançada, que també tindrà un paper destacat aquest any. Gràcies a la combinació amb intel·ligència artificial i sensors avançats, aquests robots, dissenyats per treballar de manera segura al costat dels humans, seran cada cop més adaptables a tasques complexes en sectors com la manufactura, la salut o l'agricultura.
Amb la vista posada en questes tendències clau i atents a la incorporació de nous sistemes i processos, des del Clúster TIC Catalunya Sud seguirem treballant per liderar la innovació en tots els sectors, promovent l'adopció de tecnologies transformadores i consolidant la Catalunya Sud com un territori capdavanter, sostenible i competitiu.