L'Ajuntament de Salou ha lliurat, aquest matí, els premis de la dotzena edició del concurs d'idees de negoci per a joves 'L'Institut Emprèn', en la què hi han participat fins a 43 alumnes dels tres centres d'educació secundària del municipi i s'han examinat un total de 15 treballs.
Els objectius d'aquest programa són incentivar la creativitat dels i les joves del municipi, en l'àmbit de la generació d'idees empresarials; fomentar el potencial creatiu dels i les estudiants, a partir de projectes d'idees innovadores i viables; impulsar la definició de projectes empresarials; presentar als i les joves l'emprenedoria, com una opció viable per a la realització professional; i premiar aquells que desenvolupin les millors idees.
El punt de partida del concurs van ser els tallers de sensibilització sobre generació d'idees i creació d'empreses, que organitza l'àrea de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament de Salou, i que s'imparteixen als centres, amb la finalitat de posar a l'abast dels i les estudiants les eines i coneixements necessaris per al desenvolupament de les seves idees empresarials. Enguany, van anar a càrrec de la dissenyadora de moda de Salou, Paola Molet, que ha participat a la passarel·la de moda 080 Barcelona Fashion i a la New York Fashion Week; i del gerent i fundador de l'empresa salouenca Surf the Web, Carlos Penalba.
L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a la Sala Costa Daurada del Teatre Auditori de Salou (TAS), ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Salou, Pere Granados; del regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; i de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez; així com de la directora de l'Institut Marta Mata, Carme Moreno; de la directora de l'Institut Jaume I, Carmina Fallada; i del director de l'Escola Elisabeth, Enric Masià.
El primer premi al projecte més ben treballat, valorat en 500 euros, ha estat per al treball 'Swap Home', a càrrec dels alumnes de l'Institut Jaume I, Astrid Pifarré Aranda, Marc Sisniega i Nerea Mansilla. Consisteix en una empresa que es dedica a l'intercanvi de cases de persones amb un alt poder adquisitiu, amb habitatges arreu del món. Gràcies al taxador, es pot donar un valor econòmic a les cases, per tal de classificar-les en un dels tres nivells (GOLD, PLATINUM, DIAMOND), i assegurar que els intercanvis es produeixin entre habitatges d'un valor econòmic similar.
En segon lloc, en aquesta categoria, amb un premi valorat en 200 euros, ha quedat el treball 'Pampara's Agency', elaborat pels alumnes de l'Escola Elisabeth, Marta Guirao, Janja Perovich, Lucía Jiménez i Elizaveta Buynova; que tracta d'una agència que s'encarrega de facilitar als joves activitats i serveis a Salou, que es basen en l'entreteniment. L'objectiu és proporcionar accés a una sèrie d'activitats (aquàtiques, oci nocturn,...) i allotjaments (hotels i apartaments) per a turistes que visiten el municipi, i estendre els serveis per tot el món, obtenint, d'aquesta manera, més influència i diversitat.
D'altra banda, el millor projecte en la categoria d'innovació, amb un premi valorat en 500 euros, ha estat per a 'The Town Project', dels alumnes de l'Escola Elisabeth, Max Sawlani, Alan Panduro i Álvaro Segovia, que tracta de fer passos de zebra adaptatius, amb l'aplicació de la tecnologia, per dotar d'intel·ligència la gestió del trànsit de vehicles i persones a la ciutat. Un pas de vianants que reacciona, de manera dinàmica i en temps real, per modificar el seu disseny, la seva configuració, la mida i fins a la seva orientació, per tal de prioritzar la seguretat de les persones que van a peu.
El segon premi en aquesta categoria, valorat en 200 euros, s'ha lliurat a 'Davos SRL', format pels alumnes de l'Institut Marta Mata, David Carbonell i Oscar Sánchez; i que consisteix en banyadors que permeten localitzar qualsevol persona, en cas que es perdi al mar. Dit banyador, que compta amb un localitzador, el qual es pot veure en una App, permet identificar on és l'altra persona, i dona l'opció d'avisar al 112 o a qualsevol socorrista de la platja, des de la mateixa aplicació.
Per últim, el primer premi al projecte amb més responsabilitat social, valorat en 500 euros, ha estat per a 'Petsenses', de les alumnes de l'Institut Marta Mata, Kimberly Quintana i Zlata Sorokina, que tracta sobre una espècie de chip adreçat, sobretot, als animals domèstics (gossos, gats,...), que permet veure, a través d'una aplicació mòbil, tota mena de sensacions que té la mascota, de manera que es pot empatitzar amb ella. Gràcies a aquest sistema, es podrà veure tant les necessitats directes de la mascota, com les emocions que experimenta, al moment.
I, el segon premi d'aquesta categoria, valorat en 200 euros, s'ha lliurat a 'LVOM', dels alumnes de l'Escola Elisabeth, Lucía Almándoz, Víctor Ferré, Oscar Duart i Marc Alabart. Aquesta iniciativa té com a finalitat poder alimentar tot Salou o gran part de la ciutat, a través de plaques solars, instaurades a les afores del poble, per tal que el consum de la llum sigui d'una forma completament sostenible, a més de ser molt més econòmic. Aquest treball explica que les plaques solars aporten beneficis econòmics i que ajuden al planeta i a l'ecosistema, ja que contaminen menys, al tractar-se d'una energia renovable.
L'alcalde Pere Granados ha felicitat els i les estudiants guanyadors i la comunitat educativa. Ha recordat que l'Ajuntament de Salou treballa en l'àmbit de l'emprenedoria, a través del projecte #SalouDigitalHub. En aquest sentit, ha assenyalat, "volem que la nostra gent jove emprenedora es quedi a casa nostra; i que Salou sigui, també, un referent per tal que hi vingui coneixement".
Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha encoratjat el jovent a continuar en aquesta línia de treball, dient que "les actituds que heu demostrat en aquests projectes són un actiu que us ajudaran en el futur", com són, ha esmentat, "la creativitat, la proactivitat i la capacitat d'organització".
El director de l'Escola Elisabeth, Enric Masià, s'ha adreçat als i les alumnes, dient-los que "busqueu la vostra missió i ompliu-la de paraules com valors, principis, motivació, visió de conjunt, visió social, integració, innovació, equip i esperit guanyador".
Així mateix, la directora de l'Institut Marta Mata, Carme Moreno, ha assegurat que "heu complert la primera condició que ha de tenir un emprenedor: la capacitat de tenir iniciativa, de posar en acció la vostra imaginació per fer de les vostres idees un projecte empresarial".
Per últim, la directora de l'Institut Jaume I, Carmina Fallada, ha destacat la importància de "formar-se, esforçar-se, treballar dur, ser creatiu i créixer davant de l'adversitat"; i ha animat el jovent a "no perdre mai aquest esperit emprenedor, que segur que us conduirà a l'èxit, a nivell professional".
El jurat ha estat format per Jordi Llorens, professor de l'Escola Elisabeth; Estefania Muñozo, professora de l'Institut Marta Mata; Núria Domenech, professora de l'Institut Jaume I; i Aina Carmona, tècnica de suport a l'emprenedoria de l'Ajuntament de Salou.