Millorar la salut i el benestar a través de la tecnologia i la capacitat d'innovació s'ha convertit en un gran generador de noves empreses i negocis. Tots els experts coincideixen des de fa anys en apuntar aquest sector com un dels que tenen més potencial de creixement. No és casualitat que quatre spin-offs d'èxit, desenvolupades a partir del grup de Nanosensors de la URV, hagin dirigit el coneixement en aquest àmbit.
El disseny industrial és clau per connectar la realitat amb la universitat, veure a quina mena de necessitat es pot donar resposta i quines necessitats poden tenir projecció. "Hi ha coses que poden fructificar i altres que no, has d'entendre l'ecosistema innovador", explica el doctor Francisco Andrade. Àrees com la biomedicina o l'esport, la cura de la salut, són àrees estratègiques. "Intentem enfocar-nos cap aquí perquè és on veiem que pot haver-hi futur", afegeix. Mantenen una agenda permanent de contactes amb el sector sanitari, amb les empreses i els professionals, els mateixos metges.
"Els països més avançats ja han incorporat la idea que la universitat és on es produeix la transformació creativa del coneixement, el desenvolupament de solucions tecnològiques que venen a futur", raona Andrade. Això és clau, sosté l'investigador, per crear empreses que encara estan vives i tenen èxit.
Saber detectar les necessitats per convertir-les en oportunitats de negoci. "La universitat no pot estar en un racó de l'agenda social i atrinxerar-se perquè en aquest cas formem professionals altament capacitats que després no tenen inserció al mercat, o han de marxar fora", adverteix. Si generes professionals amb alta capacitat per generar tecnologies de sensors, però això no dona valor a la societat, no funciona. "Cal un esforç coordinat entre la universitat, les administracions i les empreses".
Un dels darrers casos d'emprenedoria amb marca URV, el d'Eoxsense, posa a l'abast de les empreses noves metodologies, més eficients i econòmiques, per mesurar paràmetres de salut que poden anar des de la glucosa, per a pacients amb diabetis, fins a proteïnes que funcionin de marcadors d'alguns tipus de càncer.
Un dels grans reptes és aconseguir finançar projectes trencadors que tenen associat per força el risc. "Moltes start-ups no tenen continuïtat perquè no tenen inversió de risc, de les empreses i de les administracions públiques", destaca Andrade.
Cal saber perdre la por al fracàs. És aprenentatge. "Hi ha moltes empreses que no funcionaran, però tot això serveix de sostrat, crea una cultura emprenedora. Si tot funciona al 100%, vol dir que no hi havia risc, i això vol dir que no desafies el sistema", diu, convençut.
"Hem de convèncer els estudiants que l'únic camí no només és ser empleat o funcionari, es pot ser emprenedor, i hi ha diversos camins per arribar a ser-ho. Cal seguir invertint en formació i en les empreses, no perdre el fil de la inversió".
Casos recents d'èxit amb marca URV
Kamleon Ventures: a partir d'un sensor simple i robust, a través d'un pegat, i d'una plataforma al núvol, es pot detectar en temps real la deshidratació de les persones, a través de la suor i de l'orina del propi individu. Premi Emprèn de la Diputació de Tarragona.
Creatsens Health: millora el benestar de les persones mitjançant el control de paràmetres bioquímics com la creatinina i el potassi en una gota de sang. Pensada per pacients de diàlisi. Ho fa de manera descentralitzada, a través d'un dispositiu que evita la necessitat de fer arribar mostres de sang al laboratori. Va rebre la validació del centre de diàlisi de l'Hospital Clínic de Barcelona. L'objectiu final és controlar el progrés de la malaltia renal crònica a través d'eines tecnològiques d'última generació, de forma senzilla.
Jungle Ventures: l'objecte de l'empresa és millorar la salut de les persones a partir del control de la deshidratació, mitjançant una plataforma tecnològica. Permet mesurar propietats de l'orina, com són el color i la conductivitat, per saber si la persona s'està deshidratant i proposar mesures correctores. L'objectiu és millorar la salut de les persones.