Tarongeta ofereix tot tipus de serveis informàtics per indústria i comerç, tot i que s'ha especialitzat en productes i software de gestió integral per l'hostaleria. A punt de celebrar vint anys de trajectòria, la incorporació de robots de repartiment per l'hostaleria al seu catàleg ha marcat un punt d'inflexió per l'empresa, que tancarà 2022 amb un increment d'un milió d'euros de facturació a través d'aquesta nova línia de negoci.
Un Bellabot i un Kellybot et reben a l'entrada de Tarongeta, són els dos models de robot de repartiment i assistència per cambrers que ja funcionen a restaurants i càmpings de diferents punts d'Espanya gràcies a aquesta empresa reusenca. A finals de 2021, tancaven un acord amb el fabricant xinès Pudu Robotics i ja n'ha venut una cinquantena d'unitats. Són importadors i distribuïdors directes d'aquest producte que els ha suposat un increment superior al 30% en la facturació anual. En paral·lel estan creant una xarxa de distribució amb l'objectiu d'instal·lar-ne al voltant 3.000 unitats a tota Espanya en el proper any i escaig.
"La robòtica social ha vingut per quedar-se a l'hostaleria. El món va cap aquí i nosaltres amb ell", així de clar es mostra Jordi Rios, el Director d'orquestra a Tarongeta, que no dubta quan afirma que al 2023 deixarà de ser una anècdota veure un robot a un restaurant. Rios destaca que aquests dispositius són un suport, "el robot no treu llocs de treball. El que volem és que els cambrers i les cambreres no marxin i per això necessitem que caminin i carreguin menys. Que la seva feina sigui més agradable i puguin atendre millor als clients". A Tarongeta veuen en la robòtica una via per fer front a la manca de personal al sector de l'hostaleria però també eines per avançar en la digitalització de la restauració en àrees com la robotització de les cuines. Treballen des de fa temps amb softwares específics de control de costos, escandalls i minves que permeten valorar econòmicament tot el que passa a un restaurant. Mesurar el cost d'elaboració dels menús o el temps que passa entre plats permet optimitzar processos, reduir costos, rotar més taules, no llençar menjar i ser més eficients.
A Tarongeta creuen que a les comarques de Tarragona cal fer un pas endavant en la incorporació de tecnologia al sector. Aplicacions per reservar taula en línia o sistemes de fidelització de clients no estan encara generalitzats i poden marcar la diferència. "L'hostaleria és el sector que més necessita digitalitzar-se. Quan sortim volem viure una experiència i la tecnologia en forma part. Nosaltres treballem per donar les eines al restaurant i ajudar-lo a crear un efecte wow al client", afegeix Jordi Rios.
Porten mesos treballant amb dos importants grups hotelers amb presència a Espanya per incorporar robots a establiments de tot el país però la marca de la casa de Tarongeta és la inquietud i la innovació, per això miren al futur amb la possibilitat d'incorporar robots de repartiment de medicació en àrees de màxima seguretat a hospitals, clíniques o centre de dia.
Tarongeta va néixer al 2003 amb dos treballadors com a proveïdor de serveis d'informàtics. Actualment compten amb una plantilla de vint persones i tancaran 2022 amb una facturació d'entre 2 i 3 MEUR. La seva aposta per la robòtica i l'especialització en la digitalització de l'hostaleria ha marcat el seu creixement en el darrer any i els ha suposat un increment d'1 MEUR. En els darrers mesos han contractat ja dues persones i esperen incorporar-ne dues més abans de tancar l'any per fer front a la demanda de projectes en aquesta àrea.
PERFIL PROPI
Quan tenia 10 anys, Jordi Rios, director de Tarongeta, va demanar als seus pares que li compressin un ordinador i des d'aquell moment la seva passió per la informàtica i la tecnologia no han parat de créixer. Inquiet, el seu temps com a formador en tecnologia per a professionals d'altres sectors va ser determinant pel model que aplica ara a Tarongeta. "Ens mou molt veure com podem ajudar a una altra empresa a millorar els seus processos".