L'entitat ha incorporat trenta-dues noves empreses i institucions com a socis i partners al llarg d'un 2022 que ha suposat l'any de major creixement pel TIC Sud. Amb un projecte totalment consolidat, encaren el proper exercici amb el focus posat en facilitar eines de cerca i retenció del talent necessari per al sector tecnològic del territori.
El Clúster TIC Catalunya Sud tanca l'any 2022 amb vuitanta-dues empreses i institucions associades. Només en els darrers dotze mesos, trenta-dues organitzacions s'han sumat al projecte TIC Sud com a socis o partners, el que suposa un increment del 67%. Es tracta del major creixement del Clúster des de la seva creació i, tal com ha ressaltat el president del TIC Sud, Pablo Mazón, "és una clara mostra de la consolidació del projecte i de la necessitat de seguir treballant per enfortir el sector tecnològic de la Catalunya Sud i contribuir a situar[1]lo al mapa internacional".
La majoria d'empreses associades tenen la seva seu principal a les comarques de Tarragona, tot i que també n'hi ha de la resta del país. "Obrim també la porta a grans tecnològiques a iniciar projectes al territori que generin valor a les nostres comarques", ha ressaltat Mazón.
Precisament, en l'àmbit internacional destaca la participació del TIC Sud en el projecte europeu Ressetting enfocat a la digitalització del sector turístic. A més, de la implicació en el Hub Foodtech&Nutrition impulsat des de Reus. Tots dos projectes, exemple de la importància del sector tecnològic per l'evolució i creixement d'altres motors econòmics del territori. En aquest sentit, el TIC Sud manté actives les trobades amb diferents sectors productius per afavorir la participació de les empreses associades en projectes d'innovació i recerca tecnològica.
La cerca i retenció de talent ha estat una de les grans àrees de treball per al TIC Sud al llarg de 2022 a través de l'impuls de formacions, la col·laboració amb escoles de negocis oferint beques formatives; així com amb la promoció de les vocacions tecnològiques amb la col·laboració directa amb centres de FP, instituts i la Universitat Rovira i Virgili per apropar la realitat del sector a l'alumnat. En la mateixa línia, s'ha celebrat una nova edició del Speed Dating aconseguint rècord de participació reunint-hi 300 persones. A més, destaca la formació específica en programació dirigida a noies d'entre 13 i 18 anys dins el programa Woman Tech.
El talent serà precisament un dels focus de treball per 2023, com ha remarcat el gerent del TIC Sud, Sergi Novo, "és un dels reptes més grans que tenim i seguirem impulsant iniciatives que contribueixin a pal·liar la manca de professionals digitals i tecnològics que pateixen les empreses del sector perquè això no suposi un fre al seu creixement".
Entre gener i setembre de 2022, a les comarques de Tarragona s'han generat més de set-centes ofertes de feina per perfils TIC. Dades que reforcen el pes del sector tecnològic i la necessitat de treballar des de diferents vessants en la cerca de talent digital. Des del TIC Sud s'ha promogut, en col·laboració amb ImpulsCatSud i Barcelona Digital Talent, el primer estudi sobre les necessitats de talent digital al territori en el qual han participat trenta empreses del Clúster.
Amb la voluntat de seguir aportant valor i donant visibilitat a les empreses i entitats associades, el TIC Sud organitzarà en els propers mesos noves trobades crossectorial amb les principals organitzacions empresarials i empreses del sector químic, turístic i agroindustrial per identificar reptes i oportunitats a les comarques de Tarragona. Al full de ruta del Clúster TIC Catalunya Sud hi ha també l'aposta per nous projectes europeus d'àmbit TIC, l'impuls d'accions d'èxit com el Speed Dating i el Woman Tech; així com l'objectiu d'arribar al centenar de socis i partners.