Un advocat laboralista a dins del mòbil

Kompy desenvolupa la primera app especialitzada en dret del treball i seguretat social a Espanya

Esteve Giralt / Tarragona

Kompy planteja a través de l'app o el web preguntes-respostes a 1.500 situacions habituals en el món del treball, des del primer contracte, els dies de vacances o les condicions i retribucions que rebrem quan ens jubilem. "Vivim en una societat que no està informada de quins són els seus drets laborals", alerta en Sebas Navarro, qui va parir la idea. La informació s'actualitza i s'ofereix en un entorn digital agradable. No està pensant només des del punt de vista de l'empleat, des de la vessant més sindicalista, també és una eina per a l'empresa. L'objectiu facilitar la vida a treballadors, petits empresaris o emprenedors. Acaben de rebre el reconeixement dels premis El Referente, un portal web que analitza l'ecosistema de les startups, com una de les cent més innovadores d'Espanya.

"Som animals socials que necessitem treballar, com menjar i beure", explica el Sebas Navarro quan recorda com va tenir fa dos anys la idea de Kompy App. Obligats a conviure durant dècades de la nostra vida amb el món laboral, sigui com a treballadors o empresari, va pensar en una brúixola. "Falta molta informació, hi ha molt desconeixement dels drets laborals, i davant dels dubtes, una frase molt comú que escoltes és 'ja ho preguntaré al gestor'", reflexiona l'ideòleg d'aquesta startup disruptiva. De la gestoria, la consulta passa sovint a mans d'un advocat laboralista. Conscients d'aquest buit, els impulsors de Kompy App han creat una aplicació que resol de forma ràpida, àgil i atractiva per l'usuari, a través del mòbil o el web, tots els dubtes que es poden generar quan treballem, des del moment de signar un contracte, a preguntar quants dies de vacances ens corresponen, quin és l'augment de salari que podem demanar o pensar en la jubilació.

Hi ha més de 1.500 situacions que es van actualitzant contínuament. "Amb rigor, de forma comprensible i a l'abast de tothom", afegeix Navarro. Amb una mica més d'un any han aconseguit atreure un miler d'usuaris que s'han registrat i fan servir regularment l'aplicació; també a través del web de Kompy. "El secret de l'èxit és que tingui art", afegeixen. Res a veure amb el món pesat del dret laboral, les lleis i els contractes de feina que no entén quasi ningú. El reconeixement els ha arribat per l'aportació en la innovació en una matèria com el dret laboral i la seguretat social. "Quan tenim dubtes el que volem són respostes", explica. Es nota. Ja hi ha prop de 3.000 preguntes-respostes i seguirà creixent.

Amb el format de pregunta resposta, de forma molt visual i intuïtiva, es poden anar resolent dubtes. I amb ganes de saber-ne cada cop més, en comptes de sortir corrents, que és el que habitualment sol passar en aquestes matèries. Ja tenen una comunitat amb mil usuaris registrats, i això sense haver fet encara cap campanya de publicitat ni pràcticament res de màrqueting. El boca-orella explica l'èxit.

Kompy App, emmarcada dins de l'anomenat sector legaltech, neda a contracorrent perquè ha nascut i crescut fora de Barcelona. De fet, és l'única de les 24 startups finalistes no instal·lada a l'àrea metropolitana de la capital catalana. És un exemple de l'aposta de Redessa per afavorir el creixement en el sector tecnològic des de Reus, a la segona àrea metropolitana per població i importància de Catalunya.

Ara el repte d'aquesta startup made in Reus és convertir-se en una empresa capaç de generar beneficis econòmics i ser sostenible. El proper pas, tancar l'app i el web i convertir l'accés gratuït en un servei de pagament a través de diferents models de subscripció. No volen donar encara preus, perquè hi estan treballant, però si que tenen clar que seran molt flexibles. De subscripcions a l'abast dels més joves o els que en volen fer un ús puntual, com els qui accedeixen per primer cop al món laboral, a tarifes i serveis més adaptats a persones, emprenedors o empreses que necessiten fer consultes regularment. Faran vestits quasi a mida. També tenen clar que no volen ser una app "low cost" perquè darrera de l'aplicació de Kompy hi ha milers d'hores de feina, talent i esforç.

En paral·lel, ja han començat a escoltar propostes d'inversors amb ganes d'apostar per Kompy App. Ja han contactat amb dos grups d'inversió i una acceleradora. A les portes de la fase comercial, Kompy viurà aquest estiu i propera tardor una fase clau en la vida de qualsevol startup. El temps dirà si aquell punt de partida al centre de software d'Altafulla, gestada entre companys de facultat, és l'origen d'un negoci d'èxit.

PERFIL PROPI

Sebas Navarro (34 anys, Reus), llicenciat en Dret (URV) i màster en assessorament laboral, Crístofer Declara (34 anys, Reus), company a la facultat, i Iván Mata (40 anys, Sabadell), expert tecnològic, van fundar Kompy App al 2022. Es van trobar a mig camí, a Altafulla (Tarragonès). Una idea del Sebas va acabar donant com a resultat una aplicació trencadora: com disposar d'un súper advocat laboralista, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any, a través del mòbil; capaç de resoldre tots els dubtes generats en el complex i massa cops indesxifrable món laboral. Aquell neguit, amb l'acompanyament i mentoria de Redessa, s'ha convertit en una de les cent startups espanyoles més innovadores. En Sebas s'ha demanat una excedència després de treballar com a advocat pel Grup Volskwagen, a SEAT. El camí que tenen per davant és il·lusionant. En unes setmanes l'app, ara de lliure accés, tancarà la fase de test i s'oferirà a través de subscripció. Sortirà al mercat. En paral·lel, busquen inversors amb ganes d'apostar per una aplicació trencadora. Ho fan des del sud del país, a contracorrent, en un sector, el de les empreses tecnològiques, molt centralitzat a Barcelona. Hi ha vida més enllà del 22@.

Notícies relacionades